Kortserieproduktion i rampljuset
Automatisering av småserieproduktion stod i strålkastarljuset när Engel arrangerade Nordic Future Days vid sitt teknikcenter i Solrød Strand, Danmark, den 10-11 april
Två dagar fyllda med såväl föredrag som möjlighet att prata med representanter från de utställande företagen Englmayer, SICK, VV-Produktionsteknik, Damvig Development, Bauform, EOS, TIG med flera.
Engel hade två formsprutningsenheter på plats. En produktionscell med en e-motion 120 samt en standardiserad 120 ton formsprutningsmaskin med visionkamera för avsyning av de färdiga detaljerna.
Jens-Thor Hansen, vd för Engel Sverige AB och Engel Danmark A/S, hälsade gästerna välkomna, varefter Graeme Herlihy, vd för Engel i Västeuropa gav en uppdatering om Engels kommande investeringsplaner.
-Den tio senaste åren så har Engel Austria GmbH ökat sin omsättning med 1 miljard euro. Vi är en spelare att räkna med, sa Graeme Herlihy.
Vid det senaste bokslutet (2017/2018) så visade koncernen en omsättning på 1,510 miljarder euro, vilket är elva procent mer än året tidigare (1,360 miljarder euro).
-En anledning till varför vi växer så kraftfullt är att ägarna återinvesterar väldigt mycket i forskning och utveckling samt nya anläggningar, sa Herlihy.
Närmast i tiden är att koncernen ska utöka den norra produktionshallen i Schwertberg med 11,500 kvadratmeter. I St. Valentin där man producerar de riktigt stora maskinerna planeras även där en expansion på 10,000 kvadratmeter. Denna kommer att ske stegvis. Vidare så kommer teknikcentret för lättviktskompositer att expanderas samt kapaciteten av plastificeringsenheter utökas till 11 500 skruvar per år fram tills 2020.
Under 2018 så flyttade Engel ut sitt reservdelslager från Schwertberg till en “hubb” på 11 250 kvadratmeter i anslutning till flygplatsen i Fischamend, Österrike, vilket företaget ser som klar fördel. En expansion av denna yta är under planering samt att motsvarande “hubbar” ska uppföras i USA och Thailand/Sydöstra Asien.
Michael Wiessinger, global key account manager för Engel Austria höll en presentation om hur företag kan automatisera sin småserieproduktion på ett smart sätt. På plats i utställningen fanns en produktionscell med en holmlös e-motion 120 vilken var bestyckad med 6-axlig robot och diverse automationsstationer. Produktionscellen var densamma som visades vid Fakuma i fjol.
-Trenden går mot en ökad individualisering, krav på ökad effektivitet och minskade lagervolymer. Vid tillverkning av produkter i serier färre än 1000 detaljer så blir denna produktionscell väldigt attraktiv, sa Wiessinger.
Produktionscellens roboten, vilken var integrerad i Engels maskinstyrning CC 300, genomförde byten av verktygets insatser vid vart 10e skott. Plockade ut de respektive detaljerna, lyfte in dem i en laserstation där skjutmåttets linjal försågs med nummer, samt monterade samman de två komponenterna till ett fungerade skjutmått. Verktygslösningen och dess insatser bygger på Braunform GmbH patenterade lösning.
Vid ett annat föredrag berättade Jesper Rasmussen från Engel Danmark A/S om fördelarna och möjligheterna med Engels iQ-program (iQ Weight control, iQ Clamp och iQ Flow control).
-iQ Weight control har funnit ungefär fem år, men sedan dess så har Engel utökat systemet med fler möjligheter, sa Rasmussen.
Jose Greses, regionchef export norr, från EOS GmbH pratade om maskintillverkarens utbud och möjligheter såväl gällande additiv tillverkning av plast som metall. Bland annat så lyfte han fram tekniken LaserProFusion vilken EOS lanserade vid mässan Formnext i fjol. En ny teknik för polymer additiv tillverkning, där nästan en miljon laserdioder används för att smälta material och sedan bygga upp detaljer lager för lager.
-Byggtekniken är så produktiv att den kan fungera som ett alternativ för formsprutning för många applikationer, sa Jose Grese.
Tekniken kommer dock att vara tillgänglig på marknaden först 2021.
Jesper Damvig, delägare av Damvig Development avslutade dagen med att hålla ett anförande om additiv tillverkning som produktionsteknik för lågserieproduktion.