Hållbart nu och då
Jag är född på 60-talet. I slutet av 80-talet lämnade jag hemmets trygga vrå och flyttade till hyrd bostad på samma ort där jag fått jobb. Det var en härlig tid. Jag köpte en begagnad Saab 95 kombi, med rattväxel och frihjul. Att påstå att den gick som ett skott är en överdrift, men den rullade. Den var byggd för att hålla länge, och den höll vad den lovade.
Jag köpte möbler, en fet hållbar tv-apparat och mängder med färgglada plastprylar för kökets allehanda sysslor. På min mammas rekommendation så köpte jag även två, pastellfärgade Margrethe-skålar av melamin till köket. De var ganska dyra, men bra enligt henne, för de var hållbara.
Hon hade själv två vita skålar, som hon köpt under tidigt 60-tal. Hon har sina kvar än idag. Jag behöll mina ganska länge, men slängde dem sedan. Inte för att de gått sönder, utan helt enkelt för att jag tröttnat på dem. För några år sedan blev Bernadotte-designade skålar på modet igen. Jag inhandlade tre stycken röda, i olika storlekar. Även dessa av melamin.
Skålarnas utseende var detsamma, men något var annorlunda. Hållbarheten. Efter bara efter drygt ett års användning, sprack den ena. Någon månad senare så ville skål nummer två inte heller vara med längre. De nya skålarna var i likhet med så mycket annat nu för tiden, helt enkelt designade för att bara hålla några år.
Globaliseringen, förbättrade tillverkningstekniker och vår ökande köpkraft, under de senaste decennierna, har fört mycket gott med sig. Men det har också inneburit att konkurrensen har ökat och marginalerna minskat. Till följd av detta, har det tummats både på produkters konstruktionssätt och materialval. Få produkter, oavsett om det gäller konsumtionsvaror av plast eller andra material, kläder, elektronik, cyklar eller annat är lika hållbara idag som förr.
Men världen har börjat vakna upp. Fortfarande råder en slit- och släng-mentalitet, även om inställningen hos många har börjat förändras. Ungdomar födda på 2000-talet väljer allt oftare att köpa vintage, besöka återbruk och allt fler är väldigt miljömedvetna.
Att ordet hållbar idag står för något helt annat än när jag växte upp, behöver inte betyda något dåligt. Produkterna höll visserligen längre förr, men när de gjort sitt så hamnade de på soptippen. Idag så konstrueras väldigt många prylar för att bara hålla en relativt kort tid, men å andra sidan så tar vi insett att materialet som produkten tillverkas av, har ett värde och kan användas på nytt.
Idag pratar vi om hållbara råvaror och flöden. Nya cirkulära materialflöden skapas ständigt och vi har bara sett början. Jag tycker att framtiden ser ljus ut. Jag tror på utveckling men att en återblick mot det förgångna ibland kan fungera som väckarklocka. För visst vore det bra om fler produkter kunde tillverkas hållbart hållbara.
Malin Folkesson, Chefredaktör
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .