23948sdkhjf

Glädjande resultat om uttjänt el- och bilplast

“Studien ger en god indikation på att återvinningsanläggningar i Europa är effektiva på att separera och rena plast med ursprung från elektronikskrot och uttjänta fordon. 

I mitten av mars släppte RISE en kartläggning där man utvärderat vissa begränsade kemiska ämnen i återvunnen plast, som har sitt ursprung från elektronikskrot och uttjänta fordon i Europa, för att fastställa om halten av reglerade ämnen befinner sig inom gränsvärdena. 

Resultaten från studien visade att endast 2 av de 54 testade materialen innehöll ämnen över de reglerade gränserna enligt POP, RoHS och REACH. 47 av proverna innehöll kvantifierbara mängder brom, men en majoritet av bromatomerna i proverna härstammar från substanser vilka inte är reglerade.

Forskargruppen drog även slutsatsen att 69 procent av proverna inte innehöll några av de undersökta, reglerade bromatomerna. Varken korta (SCCP) eller mellankedjiga klorparaffiner (MCCP) detekterades i några prover och den maximala detekterade koncentrationen av ftalater var 300 ppm.  

Inga detekterbara mängder kvicksilver hittades heller i något av de testade proven och koncentrationen av bly var under 160 ppm i alla prover. Ett prov hade ett värde av kadmium över 100 ppm uppmätt med XRF, men vid mätning med ICP var värdet under 100 ppm. 

Materialen som analyserades hade genomgått både separation och reningsprocesser hos de återvinningsföretag som levererat plastråvaran. Den återvunna plasten kommer från flera olika återvinnare inom Europa och för att säkerställa industrirelevansen har representanter från Stena Metall, Electrolux, Volvo Cars, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket deltagit i arbetet. 

-Studien ger en god indikation på att återvinningsanläggningar i Europa är effektiva på att separera och rena plast med ursprung från elektronikskrot och uttjänta fordon, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. 

Kartläggningen har möjliggjorts genom bidrag från Naturvårdsverket som bevakar området för Sveriges räkning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125