23948sdkhjf

Kamera hjälper robot samverka

Industrirobotar har alltid stått bakom lås och bom på grund av säkerhetsrisker för människor som arbetar nära dem. Högskolan i Skövde forskat på hur vi skapar vi en miljö där människa och robot kan samverka på ett säkert sätt.

– Det finns risker för en människa att arbeta med robotar, det handlar bland annat om stora vikter och krafter, vilket medför risk för skador och vi måste skydda de som arbetar nära robotarna. Men eftersom det också krävs en stor flexibilitet i produktionen, måste vi ta bort det farliga med robotarna och göra dem mer flexibla, allmänna – och samarbetsvilliga med människan, säger Magnus Holm vid Högskolan i Skövde som varit projektledare för forskningsprojektet SYMBIO-TIC.

I projektet har man bland annat tittat på om en del av lösningen kan vara att utnyttja kamerateknik på ett nytt sätt, där de stora industrirobotarna kan läsa av var operatören befinner sig och sakta ned hastigheten vid behov, eller kanske vänta på klartecken från operatören att fortsätta sitt arbete.

De har också tittat på hur produktionen kan göras mer flexibel där robotar kan omprogrammeras och produktionslinjen omkonfigureras snabbare

– För att visa upp resultatet från projektet har vi byggt upp en testmiljö, en så kallad demonstrator, på ASSAR Industrial Innovation Arena. På så sätt kan företag komma och ta del av forskningen i praktiken och se hur tekniken skulle kunna fungera i deras egen verksamhet.

ASSAR Industrial Arena i Skövde innehåller också en rad andra demonstratorer för att visa hur företag kan använda till exempel AI eller AR i sin produktion.

Forskningsprojektet SYMBIO-TIC är ett EU-finansierat projekt där det ingår företagspartners, institut och lärosäten från flera håll i Europa. Högskolan i Skövde har ansvarat för den del i projektet som ser till helheten av den här typen av produktionslinor och hur man demonstrerar forskningsresultaten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111