23948sdkhjf

Vår fragmenterade formsprutningsindustri

En starkt konkurrensutsatt affärsmiljö med både vinnare och förlorare.

Industrikonsultföretaget Applied Market Information (AMI Consulting), har presenterat en studie gällande läget för Europas formsprutande plastindustri. Studien visar att de flesta marknader återhämtat sig från den ekonomiska kollaps som slog till för över tio år sedan, vilket även gynnat plastindustrin och dess bearbetande företag.  

Ifjol översteg industrins värde på jungfrulig polymer 85 miljarder euro, vilket är en genomsnittlig tillväxt med tre procent årligen sedan 2007. Industrin har också kunnat dra fördel av en ökad användning av återvunna råvaror, vilket spädde på tillväxten till att landa på cirka åtta procent under 2018.  

Formsprutningsprocessens mångsidighet gör det möjligt att serva en extremt diversifierad marknad och dess efterfrågan, sett till polymervolym. Varje marknad står inför olika möjligheter och utmaningar, i synnerhet som plastsektorn och de applikationer den producerar i ökad utsträckning har fått en ökad miljögranskning.  

Sedan AMI Consulting levererade sin förra rapport om sektorn 2014, har samtliga viktiga marknadssegment blivit större. Förpackningssektorn uppvisar den mest hållbara tillväxten, medan bilindustrin har stått för den mest robusta tillväxten de senaste 4 åren.  

Sammantaget så har efterfrågan på formsprutat gods haft en genomsnittlig tillväxt på 1,6 procent per år och efterfrågan på jungfrulig råvara överträffade 12 miljoner ton år 2018, skriver AMI.  

Enligt industrikonsultföretaget så är den formsprutande plastindustrin den mest fragmenterade plastindustrin med minst 8 000 verksamma företag i Europa. Storleken på dessa varierar från små och medelstora företag med produktion på endast en ort (över 90%) till multinationella företag med fabriksenheter på flera plaster i Europa. Några av alla dessa företag har lockat till sig kapitalinvesterare och några är noterade på börsen, men cirka 95 procent är familjeägda.  

Denna fragmentering inom formsprutningsindustrin och de många marknader som den servar, leder emellertid till en starkt konkurrensutsatt affärsmiljö där det funnits vinnare och förlorare. Sedan 2014 har det totala antalet platser på var det bedrivs formsprutning i Europa, minskat. Detta trots betydande investeringar på nya platser i Centraleuropa.

Företag har stängt eller konsoliderat främst på grund av en förändrad kundbas i Europa, dess utträde från regionen eller dess nedgång i Europa på grund av interregional konkurrens eller teknikutveckling. I denna kontext, kan många av de företag som fortfarande finns kvar i branschen anses vara "överlevare". 

Omkring 17 procent av de fabriker som finns på marknaden har egna produkter eller är en leverantörsspecifik produktproducent. Dessa tycker sig ha kontroll över sitt eget öde, men majoriteten är underleverantörer vars framgång beror på deras urval av produktfokus och kundbas.  

Många av företagen har valt att specialisera sig på en enda marknad medan andra valt att vända sig till en rad kunder inom olika sektorer. I sin fulla rapport har AMI valt att identifiera de formsprutningsföretag (några hundra) som bearbetar mer än 10 000 ton polymer per år, och analyserat de företag som bearbetar mer än 15 000 ton årligen i kontext med de marknader de tjänar. Tillsammans så står dessa företag för cirka 58 procent av den totala volymen av jungfrulig polymer som bearbetas via formsprutning i Europa

Källa: Applied Market Information (AMI Consulting)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093