Matförpackningar i återvinningsprojekt
Ett regionalt samarbetsprojekt har initierats med syftet att kartlägga vad som krävs för att öka värdet på återvunnen plast och bioplast inom industrin. Bakom projektet står Packbridge, IUC Syd och Livsmedelsakademin, näringslivskluster inom förpackning, teknik och livsmedel.
– Vi hoppas på att resultatet ska bli en ökad plaståtervinning och utvecklingsmöjligheter för näringslivet, genom nya affärsmöjligheter och innovationer. Förpackningen är en viktig del av alla produkter, inte minst för livsmedelsindustrin, där också projektet börjar att sondera möjligheterna.
Livsmedelsbranschen blir mer och mer hållbar, hela vägen från produktion till butik. Vi ska se över förutsättningarna för att öka användningen av återvunnen plast och bioplast i förpackningar, säger Marie Malmberg Lavsen, vd för Packbridge.
– Livsmedelsförpackningar ställer mycket höga krav på hygien, säkerhet och att innehållet i produkten inte påverkas av smak eller färg från förpackningen. Därför behöver vi ta reda på om återvunnen plast och bioplast klarar alla de krav som ställs på en livsmedelsförpackning, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.
Projektet finansieras av Region Skånes utvecklingsnämnd, som också gett uppdraget. Det är också det skånska näringslivet som i första hand berörs där projektet kommer att involvera produktion, forskning, återvinningsbranschen samt handel och offentliga verksamheter. Ambitionen är att involvera alla delar av värdekedjan för att förstå möjligheterna för återvunnen plast och för bioplaster.
– I projektet ska vi undersöka hur förädlingsvärdet i återvunnen plast kan öka inom hela värdekedjan. Genom samarbetet får vi en heltäckande bild över både företag och affärsmodeller för ökad cirkulär resursanvändning, säger Camilla Dahlin, vd för IUC Syd.
Artikeln är en del av vårt tema om Klimatsmart.