Hur står det till med tyskan?
Jag sällar mig till dem som läste tyska i skolan, men som sedan gjorde det stora misstaget att inte underhålla språket. Och jag är inte ensam.
Oavsett vilken konjunkturcykel vi befinner oss i, så är Tyskland sedan länge Sveriges viktigaste handelspartner. Enligt Konjunkturinstitutets rapport för Sveriges utrikeshandel, första halvåret 2018, så gick 59 procent av svensk export (varor och tjänster) till EU-länderna, varav hela 19 procent till Tyskland. Omsatt i pengar så motsvarade det cirka 79 miljarder kronor.
Möjligheterna för ett än starkare utbyte, mellan Sverige och Tyskland är stort. Och de politiska förutsättningarna finns där. När Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte vår dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) i fjol, undertecknande de båda regeringarna ett tysk-svenskt innovationspartnerskap. Ett samarbete som handlar om att hitta morgondagens lösningar gällande mobilitet, digitalisering, testbäddar och e-hälsa.
Så vad är problemet, tänker ni? Problemet är vårt intresse för det tyska språket. Andelen unga som läser tyska i högstadiet, sägs ha halverats sedan 90-talet. Idag anser de yngre att det framförallt är kinesiska, som är framtidsspråket. Den som har fyllt +55 år anser däremot att tyska gör större nytta, även om man anser att det viktigaste språket i yrkeslivet är engelskan.
Att behärska motpartens modersmål när man gör affärer ger en viktig fördel gentemot konkurrenterna. Det vet de flesta. Att svenskt näringsliv och gissningsvis även svensk plastindustri, med stor exportandel, därför skriker efter unga tysktalande, är därför inte konstigt.
Men hur vänder man trenden? Tysk-svenska handelskammaren har agerat så här. I år delar man ut två miljoner kronor i stöd för att lyfta fram fördelarna med tyska språket. 80 skolor har valts ut. Under en treårsperiod kommer cirka 4,5 miljoner kronor att delas ut. Pengarna ska bland annat gå till studiebesök, utbyten med tyska skolor, utrustning, företagsbesök och föreläsare.
För egen del så får jag försöka ta mig i kragen och infria det där nyårslöftet från 2015. Om jag under nästa år får frågan igen så kanske jag istället kan svara "Ich lerne und wenn wir langsam sprechen, wird das in ordnung sein”.
Därmed återstår det bara för mig att önska såväl läsare som annonsörer en riktigt
God Jul och ett Gott Nytt År.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .