Är festen över nu?
Oron för handelskrig och för införandet av än fler handelshinder mellan Kina, USA och Europa, påverkar i hög grad svensk industri. Brexit och ovissheten om hur agendan ser ut mellan Trump och Putin, skapar oro även det.
Börsanalytiker, ekonomer och ledarskribenter är alla ganska eniga om att den stora tillväxtfesten i världen är slut. Och att det finns mörka moln som hotar vid horisonten.
Skulle handelskonflikten mellan superekonomierna höjas och Trump därtill göra verklighet av sitt hot om biltullar, då skulle Sverige verkligen hamna i farozonen och många arbetstillfällen riskera att gå förlorade. Men vad är det som säger att dessa ord och spekulationer blir till sanning?
Fortfarande så går svensk ekonomi som tåget och svenska plast- och gummibearbetande underleverantörer ser fortsatt ljust på framtiden. Orderingången är stabil och det investeras friskt såväl i ny maskinteknik som i nybyggnation.
Konjunkturinstitutet såväl som Sinf rapporterar båda om positiva stämningslägen inom svensk tillverkningsindustri och för Sveriges underleverantörer.
-Det starka läget inom tillverkningsindustrin visar inga tecken på att avta, skrev Konjunkturinstitutet i sin septemberrapport.
Vad anser då våra svenska plastfabrikörer själva om läget och utsikterna för 2019?
Att påstå att det inte finns en oro i leden, vore att fara med osanning, men tongångarna är positiva från samtliga företag som jag pratat med inför höstens underleverantörsmässa. Inte någon av dessa företagsledare känner i dagsläget av någon begynnande konjunkturnedgång, eller skymtar någon rök vid horisonten.
Flertalet använder sig dock av ordet avmattning, när de delger sina tankar om 2019. Och att konjunkturen under nästa år möjligen kommer att gå ner i ett mer normalt läge. Men i dagsläget så ligger orderstocken fortsatt kvar på en hög nivå för många företag. Mängder av formverktyg ligger ute för nyproduktion och många företag fortsätter att investera i nya maskiner och utrustning. Min uppfattning är att framtidstron är väldigt stor inom svensk plastindustri.
Nu inväntar vi med spänning ett avslut i den partipolitiska kampen, vilken långt ifrån är klar i skrivandets stund. För även om konstellationen av den nya regeringen i närtid inte får några större effekter på den svenska ekonomin eller tillväxtpolitiken, så kan en ny svag minoritetsregering helt klart innebära konsekvenser på längre sikt.
Malin Folkesson, chefredaktör
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .