Bioplast vinner terräng
Som ett led i att minska miljöpåverkan har Polarbröd bytt ut alla brödpåsar till påsar gjorda av sockerrör. Påsarna är till 86 procent baserade på förnybar råvara, vilket minskar utsläppen av skadlig koldioxid.
– Förpackningarna är en viktig del i vår verksamhet eftersom de skyddar vårt bröd och håller det färskt. Förpackningar är därför ett prioriterat område för att nå vårt mål om full hållbarhet 2022. Då ska våra förpackningar vara helt fossilfria eller kretsloppsanpassade, säger Johan Granberg, inköps- och logistikchef.
Under 2015 beslutade Polarbröd att byta ut alla plastpåsar till nya förpackningar som är baserade på förnybar råvara. Det är en stor omställning och därför har bytet av drygt 82 miljoner påsar skett i takt med att befintliga påsar använts upp.
Från och med nu är alla brödpåsar tillverkade av etanol gjord av sockerrör istället för olja. Genom att byta ut alla brödpåsar säger sig Polarbröd minska koldioxidutsläppen med 2 836 ton CO2 vilket motsvarar att en bil kör 1 085 835 mil, 269 varv runt jorden.
Bytet till sockerrörspåsar är dock bara ett steg på resan mot en hållbar framtid. På längre sikt tittar brödtillverkaren på plast som är nedbrytbar eller helt cirkulerande så att den inte riskerar att hamna onedbruten i naturen.
– Med bytet till sockerrörspåsar gör vi det som är möjligt inom området idag. Men detta är inte den slutgiltiga lösningen på hur vi vill förpacka vårt bröd i en hållbar framtid. Vi tittar parallellt på olika råvaror och samarbetar med andra aktörer för att utreda möjligheten att tillverka plast från svenska skogsrester, säger Johan Granberg.
Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.