23948sdkhjf

Sverige har bra förutsättningar att klara skiftet

Fristadplast AB gästades den 24 augusti av Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg (s).....

Fristadplast har genomfört ett digitaliseringsprojekt i samarbete med Tillväxtverket. Investeringar vilka moderniserat företaget och gjort det mer konkurrenskraftigt.

-Tack vare våra digitaliseringsinvesteringar så lägger vi idag resurserna på rätt ställe, sa Niclas Forsström, vd för Fristadplast.

Vid närings- och innovationsministerns besök berättade Niclas Forsström om företagets verksamhet, om etableringen i Kina, och om företagets framtidstankar.

-2010 höll vi på att förlora produktion av innebandyblad. Vi var helt enkelt för långsamma, men istället för att släppa produktionen valde vi att etablera oss i Kina och förlägga produktionen dit, sa Niclas Forsström.

Han sa att motsvarande digitaliseringsinvesteringar som genomförts i Fristad, nästa år  kommer att genomföras på företagets produktion av livbojar, samt vid kinesiska Swedflex .

Andreas Andersson, projektledare på företaget, berättade om hur Fristadplast 2016 påbörjade arbetet med att digitalisera delar av sin verksamhet. Det tidigare affärssystemet ersattes då till nya Monitor. Samtidigt kopplade man på produktionsuppföljningssystemet, RS Production, där man kunde följa produktionen i realtid.

 -Vi började även arbeta med OEE, ett nyckeltal för att mäta produktionseffektiviteten i de maskiner som körs, sa Andersson.

När arbetet med detta inleddes hade Fristadplast en utnyttjandegrad på 70 procent i sina producerande maskiner. Idag har den ökat till 90 procent.

-Vi kan idag på ett bra sätt mäta vad det är som stör produktionen, vilka verktyg som krånglar osv, vilket gör att vi kan åtgärda och framförallt förebygga inträffade störningar, sa han.

Näringsministern var imponerad

"Fristadplast verkar ha arbetat med utveckling under lång tid. Företaget har tagit viktiga utvecklingssteg och ska vara stolt över sitt arbete"

 

Även Plastforum ställde några frågor till näringsministern.

 Hur ser du på svenska små och medelstora underleverantörers konkurrensförmåga jämfört med övriga Nordeuropeiska leverantörer i det rådande digitaliseringsskiftet?

-I Sverige har vi en övertro på Tysklands förträfflighet, men jag tror att svenska företag väl kan mäta sig med Tyskland. De största tyska företagen inom fordonsindustrin är så klart väldigt automatiserade, men om man tittar på vanliga små och medelstora företag i Tyskland så är min bedömning av våra svenska motsvarigheter ofta kan mäta sig med dem och ibland till och med ligger lite längre fram, sa Damberg.

Han anser att vi i Sverige har en större öppenhet för ny teknik, vilket är stor fördel jämfört med många andra länder.

-Men visst, vår största utmaning här i Sverige handlar mycket om att små och medelstora företag ofta inte har tid att hinna med eller har kunskapen att ta utvecklingsstegen. Fristadplast verkar ha gjort detta och arbetat med utveckling under lång tid, men det har långt ifrån alla företag gjort. De är fast i sin produktion och anser sig kanske inte hinna med detta, sa han.

 

Hur stor roll tror du att underleverantörernas kunder spelar för hur intresserad en underleverantör är att satsa på att digitalisera sin verksamhet?

 -Kunderna har väldigt stor betydelse för utvecklingen av ett bolag. Om man inte vet vart man är på väg så har man svårare att ta stora kostnader och investeringarna. Så det är en stor skillnad om man har en stor kund som säger att det här och det här måste ni genomföra för att kunna vara med på vår resa, sa Mikael Damberg.

-Men jag är optimistisk och har svår att se vilket land som har bättre förutsättningar än Sverige att klara av det här skiftet. Vi gillar ny teknik, vi gillar att testa och vi är digitaliserade rakt igenom. Medarbetar och anställda har heller inga problem att arbeta med digital teknik, sa han.

-Jag tror att Sverige befinner sig i ett litet vinnarhål just nu, samtidigt som jag vet att det går väldigt snabbt och att vissa länder hoppar över utvecklingsskeden. Som Kina till exempel.

-Förr talade folk om Kina i termer av låglönekonkurrens. Idag finns det väldigt avancerad produktion där, men jag anser att Sverige fortfarande kan tävla där uppe, om man jobbar med utvecklingsfrågan. Gör man inte det, utan låter det gå en fem, tio år så tappar man väldigt snabbt, sa Damberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111