23948sdkhjf

Biokomposit – en ny resa för Stora Enso

Efter 40 år som ledande tillverkare av tidningspapper har Stora Enso i Hyltebruk växlat fokus.

Det minskade behovet av tidningspapper gör att företaget nu ska bli stor av biokompositer istället.

Den nya serien biokomposter DuraSense, vilken baseras av den pappersmassa tillverkad på bruket, kommer på sikt att produceras i stor skala i den lilla bruksorten. Pappersmassan torkas, pressas och överförs i rätt mängd till en kompounderingsmaskin där den blandas med lämplig polymer. Detta sker vid en anläggning inne på företagets fabriksområde i Hyltebruk. Den färdiga kompounden kan sedan användas för formsprutning av olika produkter.

Den svenskfinska storkoncernen har investerats drygt 120 miljoner kronor i en kompounderingsanläggning, vilken invigdes i juni tidigare i år. Då hade provdriften pågått några månader efter tester som inleddes i mindre skala i en pilotanläggning redan för tre år sedan.

– Linjen har en kapacitet på 15.000 årston. Kostnaden för biokompositer var tidigare ett problem, men vi har lyckats utveckla en teknik som ger en bra kostnadsnivå och gör produktionen lönsam, berättar chefen för biokompositanläggningen, Patricia Oddshammar.

Den nya biokompositen beskrivs som en blandning av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser. Produkterna kan formsprutas i de maskiner som redan används av plastproducenter och de kan göras lika formbara som plast, och samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä, uppger Stora Enso.

Den nya produktserien rymmer sex olika kvaliteter med sinsemellan olika fysiska egenskaper. Inledningsvis kommer den nya biokompositen att produceras i mindre skala, även produktionen jämförelsevis är den största i sitt slag i Europa.

Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström konstaterar att satsningen är helt i linje med företagets miljömål. Han är optimist och talar i närmast lyriska ordalag om möjligheterna, och nämner trall till terrasser och uteplatser som exempel på en inom en nära framtid möjlig storsäljande produkt.

– Vi har en linje här nu men kan lätt bygga ut till sju eller åtta likadana och anställa betydligt fler än de tjugo som nu har fått jobb, säger Sundström till Plastforums systertidning Process Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.077