23948sdkhjf

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

"Vi ser ett behov av att man kommer överens om hur vi sprider information om kemikalier, säger Karolina Skog, till TT.

Hon pekar på flera skäl, bland annat att arbetet med att ta fram internationella konventioner gällande enskilda ämnen tar lång tid. Konventionen för kvicksilver t ex har tagit 25 år att förhandla fram.

Karolina Skog pekar också på de förändrade globala handelsmönstren

"När alltmer handel äger rum genom privatimport fungerar inte heller metoden som vi valt i Europa med ett EU-regelverk för kemikalier."

Grundprincipen för den gällande EU-förordningen, Reach, är att företag som för in produkter som innehåller kemiska ämnen i Europa är ansvariga för att de är säkra. Detta är problematiskt, i synnerhet när barn beställer produkter från asiatiska sajter.

"Handeln blir allt mer global. Då behöver också regelverket bli globalt", säger Karolina Skog.

Förebilden för ett globalt kemikalieavtal är Parisavtalet om klimatet från 2015.

Miljöministern har haft informella samtal med enskilda länder och på EUs miljöråd i Luxemburg kommer frågan för första gången att diskuteras i formella sammanhang.

Målet är att forma en allians med höga ambitioner som ska driva frågan. Enligt Karolina Skog är ett dussintal länder på hugget, däribland Frankrike, Tyskland och Uruguay. Alliansen ska presenteras i samband med det årliga FN-mötet i New York den 17 juli.

Det nuvarande globala samarbetet på kemikalieområdet består av en global kemikaliestrategi, SAICM,(Strategic Approach to International Chemicals Management) som gäller till 2020. Den 12–15 mars träffades världens länder i Stockholm för att diskutera vad som ska ske efter 2020.

Mötet inleddes med en högnivådialog dit miljöminister Karolina Skog bjudit in en mindre grupp länder, forskare och aktörer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078