23948sdkhjf

Nytänkande studenter vann tävling

Grabbarnas sätt att använda plast som byggmaterial ledde till vinst.

Tobias Jansson och Oscar Forsman, vid Umeå Arkitekthögskola har vunnit Nordbyggs tävling Nya ögon på plast i arkitekturen, en tävling för arkitektstudenter. Det vinnande bidraget, Paviljong, kommer att uppföras på Stockholmsmässans entrétorg och fungera som café och mötesplats under mässan Nordbygg den 10-13 april.

Att arbeta med plast var svårt, tyckte både Tobias och Oscar, eftersom de inte arbetat med det som bärande material tidigare.

– Men det var kul att vinna, konstaterar de unisont. Det har varit en rolig tävling att jobba med och vi ser fram emot att få se den färdiga paviljongen.

Oscar och Tobias är båda mycket positiva till Nordbyggs initiativ med en tävling som fokuserar på olika material. De menar att de själva lärt sig en hel del nytt om plast efter att ha deltagit.

– Plast har egna unika egenskaper och vi tror därför att det är ett material som alltid kommer att finnas som en del i arkitekturen, säger Tobias Jansson.

Juryn motivering lyder: Enkelheten i förslaget är också det som åstadkommer dess pampiga resultat. Alla funktioner är snyggt integrerade och helheten övertygar som tillfällig paviljong. Med avstamp i den klassiska ordningen skapas en innergård med pelare som konsekvent förhåller sig till den strikt geometriska grundidén. Stabilitet och låg vikt gör det enkelt att föreställa sig hur caféet levereras i ett platt paket: en storslagen pelarsal som lika snabbt kan byggas upp som plockas ner igen.”

På Nordbygg kommer plast att ha en given plats i år. På Materialbibliotekets table top-utställning ”Äkta fake”, kommer mängder med information att finnas att ta del av.

–Utställningen omfattar fler material men plast har en given plats. Plasten togs ju ursprungligen fram för att vara just fake. Det vill säga kopiera och ersätta elfenben och sköldpaddsskal. Nu har vi kommit så långt att plast ofta erkänns som äkta, säger Björn Florman.

Nya ögon på plast i arkitekturen arrangeras av Nordbygg i samarbete med Sveriges arkitekter och i år även med IKEM. Totalt inkom 18 tävlingsbidrag från Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Umeå Arkitekthögskola och Chalmers.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.379