En världsnyhet för möbelbranschen
Låstekniken Threespine, har mötts av ett stort intresse i möbelbranschen. Nu står det svenska företaget Välinge Innovation inför det stora genombrottet.
Välinge Innovation AB, är känt framförallt känt för sina patenterade klicktekniker för trä- och laminatgolv, men på senare år har företaget även utvecklat en låsteknik för möbler. Fördelarna med tekniken är att det går väldigt fort att bygga samman en möbel, med perfekt resultat. Inga verktyg krävs och det finns inga lösa inkluderade delar.
I fjol fick företaget Plastforums pris Plastovationer för sin klickbara möbelteknologi, en teknologi som är möjlig tack vare en flexibel låstunga av högpresterande plastkompound.
-Låstungan har samma funktion för möbler som för golv, men den används på ett lite annat sätt, säger Hans Brännström, chef för affärsområdet Möbler, när vi träffar honom vid företagets huvudkontor i Viken.
Inledningsvis använde sig företaget av samma typ av låstunga i möblerna som till golven, men nu har man utvecklat en unik för möbler. En kortare tunga, med anpassat format för att passa till många olika möbeltyper. En ny generation av maskinerna som monterar tungorna i möbeldelarna har också utvecklats.
-Vi kan klicka samman i stort sett alla typer av material som går att bearbeta, med vår klickteknik, eftersom funktionen sitter i låstungan, säger han och tillägger att man i dagsläget har ett femtontal olika fogvarianter.
Låstungan produceras hos ett svensk plastbearbetande företag. Viss produktion för den kinesiska marknaden sker i Kina. Materialet är polypropen med 40 procent långa glasfiber.
När möblerna ska delas eller monteras ner krävs en “nyckel”, i form av en lång plaststicka.
-Vi har lagt ner väldigt mycket utvecklingsarbete på denna för att få den tillräckligt styv samtidigt som den inte får gå av, säger han.
Nyckeln är tillverkad av polyketon, och som fyllmedel har man använt sig av ett kolfiberpulver.
Låstekniken fungerar inte bara för plana möbeldelar. Ingenjörerna vid Välinge har även vidareutvecklat låsteknologin för konkava och konvexa möbelstommar samt runda detaljer som stols- eller möbelben. Utformningen på den här låstungan ser lite annorlunda ut, men låsteknologin är den samma. Även denna är tillverkad av PP med 40 procent långa glasfibrer.
-Mycket utvecklingstid och simuleringsarbete har lagts ner gällande låstungans fjäderkonstant så att den inte knäcks vid montering eller belastning, men kompletteringen av denna och dess funktion har gett oss en stor verktygslåda av möjliga möbelmontage, säger Hans Brännström.
-Vi arbetar även med att utveckla fler delar i möbler som också ska kunna klickas, exempelvis olika typer av utdragsskenor för lådor. Vi har kommit långt i vårt arbete även med detta, men tekniken är ändå fortfarande i ett tidigt skede, säger han.
Först ut att använda sig av tekniken mot privatmarknaden är Epoc och deras köksinredningar, men flera andra stora europeiska tillverkare av kök har visat stort intresse för teknologin.
Hans Brännström tror att företagets teknologi kommer att nå gemene man på en bredare bas först inom några år, men att den redan om ett år har plockat marknadsandelar lite här och var.
-Vi är bara i början på något riktigt stort. Det här är en teknologi med enorma möjligheter. Möbler är bara början. Vi ser framför oss att det i framtiden även kommer att gå att klicka samman en rad andra saker som trappor, dörrar och fönster, säger han.
-Möbelindustrin är flera gånger större än den för golv. Vår teknologi har mötts av ett extremt stort intresse i branschen och just nu står vi inför det stora genombrottet, säger Hans Brännström.
Fakta om Välinge Group
- Välinge Group grundades 1993 av Darko Pervan. Han och hans familj har aktiemajoritet i bolaget. I början av 2018 förvärvade det danska investmentbolaget Kirkbi Holding 49,8 procent av aktierna.
- Bolaget har en redovisad omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor. Idag utgörs denna till stora delar av licensintäkter från tillverkare av klickgolv. Men redan om fem år så tror Hans Brännström att omsättningen såväl som balansen mellan affärsområdena kommer att se väldigt annorlunda ut.