StegoPlast Composite tvingas stänga ned
-Jag har haft ett miljötillstånd för verksamheten sedan 2009, men nya krav från Räddningstjänsten gör det omöjligt att driva verksamheten vidare, säger Stefan Bjärle, vd för StegoPlast Composite AB.
2008 investerade StegoPlast Composite AB närmare 10 miljoner kronor i företaget och dess verksamhet. Lokalerna byggdes till och om, och produktionen moderniserades.
Tre nya ventilationsanläggningar installerades och den befintliga anläggningen i spruthallen byggdes om. Fjärrvärme drogs in. Dessutom övergick företaget, för de produkter där det var möjligt, till vakuuminjicering i stället för sprutning och handuppläggning. Allt för att få en bättre arbetsmiljö. I samband med detta fick företaget klartecken för ett miljötillstånd med rätt att hantera 40 ton polyester per år.
-Jag trodde att allting var bra, men det var det tydligen inte, säger företagets vd och ägare Stefan Bjärle, som nu känner sig motarbetad.
Företaget har fått sig ålagt sju krav från Räddningstjänsten, vilka det inte klarar av att uppfylla. Stefan Bjärle säger att det handlar om en rad krav gällande bland annat oklassade elinstallationer, uppsamlingskar runt IBC-behållare och fat, förvaringsutrymmen som inte är brandtekniskt avskilda och dålig ventilation i förvaringsutrymmen.
-Det är helt enkelt inte praktiskt genomförbart att åtgärda allting om vi också ska kunna arbeta. Vi har drygt 2.500 kvm golvyta och produktionen är naturligtvis utspridd på många olika ställen i lokalen, säger han till Plastforum.
-Jag känner mig helt enkelt tvingad att efter nästan 40 år lägga ner verksamheten, vilket känns lite konstigt, säger Bjärle.
Ambitionen är att driva företaget vidare till slutet av juni månad, då uppsägningstiden för företagets fyra anställda löper ut.
Företaget ligger i Nyköping och arbetar med fiberarmerad plast.