23948sdkhjf

Satsar för lite på kompetens

Trots stora kompetensbehov satsar endast 57 procent av industri- och tjänsteföretagen på kompetensutveckling.

Det visar höstens innovations- och konjunkturapport från Sveriges Ingenjörer.

Högkonjunkturen ger avtryck i ett rekordstark ekonomiskt läge för landets industri- och tjänsteföretag. Men rapporten visar att många ingenjörstäta företag väljer att prioritera ned kompetensutvecklingen för sina anställda. Bara drygt hälften (57 procent) av dem har en avsatt budget på området. Företagens satsningar på kompetensutveckling har dessutom sjunkit de senaste fem åren.

Endast ett av tre företag har en långsiktig plan för att säkerställa innovationskompetensen på fem års sikt.

"Utan kompetenssatsningar riskerar produktutvecklingen och innovationstakten i företagen att minska. Med dagens snabba tekniska utveckling krävs ständigt högre kompetensnivå för att hänga med. Vi ser att om företag har en långsiktig plan för kompetensutveckling så är sannolikheten större att de är lönsamma, säger Lisa Bondesson, utredningschef på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Den rekordstarka ekonomin ger avtryck i stor arbetsbörda för många ingenjörer: hela 56 procent uppger att belastningen är för hög. Högst arbetsbelastning rapporterar IKEM, där tre av fyra har för mycket att göra, tätt följd av Skogsindustrierna.

Samtidigt efterfrågar företagen alltmer specialiserad kompetens vid anställningar.

"Företagen behöver satsa smart för att hantera sina kompetensbehov och för att säkra en hållbar arbetssituation för medarbetarna. De stora ingenjörsbehoven kan minskas genom att företagen rekryterar ingenjörer som idag står utanför arbetsmarknaden och utbildar dem inom företaget. Vi kommer nu att inleda en dialog med arbetsgivare och medlemmar runt om i landet för att se vad vi kan göra tillsammans", säger Lisa Bondesson.

Rapporten finns att läsa här.

Innovations- och konjunkturrapporten utgår ifrån 92 000 ingenjörsmedlemmar i det svenska näringslivet. Totalt har fackligt förtroendevalda i 645 små, medelstora och stora företag fått enkäten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093