23948sdkhjf

Forskare hjälper företagare

Kartlägg behoven och fundera sedan på om digitaliseringen kan vara till hjälp. Det är grunden för ett nytt industriprojekt på Örebro universitet.

Det handlar om industriföretag vars behov kan kartläggas med hjälp av olika verktyg och modeller. Lean är ett bra exempel på sådana verktyg och modeller.

Lean går enkelt uttryckt ut på att alltid ha kundens behov i fokus - samtidigt som man producerar en vara eller en tjänst på ett så effektivt sätt som möjligt. Modellen används i högre eller mindre grad hos alla industriföretag och finns på många ställen inom vården.

Kerstin Winge, som tidigare undervisat om lean och kvalitetsutveckling på universitetet, ska leda det nya projektet där leankonceptet kopplas samman med den digitala tekniken. Nader Asnafi, professor i maskinteknik, och Christina Öberg, professor på Handelshögskolan, ingår också i projektet.

Företagen får hjälp med att identifiera sina behov. Därefter undersöker man om digitaliseringen kan öka effektiviteten. Nader Asnafi tar en tillverkningskedja där varje komponent förses med en streckkod som ett exempel på hur man tänker kring digitaliseringen.

– Streckkoden bär med sig information om vad som ska hända med komponenten i nästa steg. Både maskinerna och operatörerna får informationen. Den är även kopplad till företagets datasystem så att kunden kan kontrollera var produkten befinner sig i tillverkningskedjan.

Digitaliseringen kan även innebära att man kan hålla koll på ett företags maskiner via en app.

Lean har funnits sedan 1950-talet och digitaliseringen av samhället har pågått länge. Men det är först nu som leantänkandet på allvar kan kopplas ihop med den digitala tekniken. Förklaringen är att tekniken har utvecklats och blivit billigare. Sensorer och avancerade datasystem har blivit tillgängliga även för små företag och organisationer.

Projektet handlar för universitetets del inte om att utveckla några produkter. Syftet är att coacha och hjälpa företagen med att genomföra digitaliseringen.

– Behoven måste vara identifierade för att digitaliseringen ska kunna vara till hjälp. Leantänkandet är ett av de vanligaste sätten inom industrin för att identifiera dessa behov, understryker Kerstin Winge.

Till en början ingår åtta företag i Örebro län. Målet är dock 18 länsföretag och det kan även bli aktuellt med företag från Värmland och Dalarna. Projektet ska pågå fram till december 2018.

Projektet är en del av en större satsning med namnet Indigo – Industriell digitalisering i praktiken. Indigo finns på flera håll i Sverige och leds då av innovationsnätverket IUC. Örebro universitet är det enda lärosätet i landet som leder ett eget område – Örebro, Värmland och Dalarnas län.

FOoto: Kerstin Winge, Christina Öberg och Nader Asnafi

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079