Acron ändrar inriktning
...erfarenhet av 3d-printning, noterar Kenny Johansson, vd för Acron, att det skett ett trendbrott.
Seriestorlekarna har ökat och intresset för produktionstekniken lika så.
-Vår tillverkning av produktionsdetaljer växer stadigt och utvecklingen går mot större och större volymer, säger Kenny Johansson och tillägger att företaget ändrat inriktning helt på grund av att tekniken och användandet av additiv tillverkning har ändrat sig markant de senaste året.
Idag är merparten av de detaljer som tillverkas vid Acron, inte prototyper, utan komponenter för produktion. Företaget har därför ändrat sin affärsidé från 3D-printade prototyper till produktion av detaljer i polymera material.
Kenny Johansson tycker att det är intressant att brytpunkten mellan 3d-printing och formsprutning inte längre är styrt av antalet detaljer samt att det inte längre är detaljens komplexitet som gör att valet hamnar på 3d-printing.
-Vi har printat detaljer i stora volymer, med mycket enkla geometrier där man tidigare inte ens skulle föreslå 3d-printing, säger han.
Vid sidan av det att företaget idag producerar allt seriestorlekar, har det gjort även etablerat ett nytt varumärke gällande sin verktygsservice.
När Acron grundades 1995, låg koncentrationen på att reparera verktyg till industrier som arbetade med formbunden produktion. Även denna del av företaget har med åren utvecklats och gått hand i hand med verksamheten för 3d-printning.
Sedan den 1 maj har företaget valt att lägga sin verkstygsservice under ett eget varumärke ”Verktygsdepån” där fokus inte bara ligger på att lasersvetsa utan på att kunna erbjuda en helhet med allt från en enkel reparation till hela verktygsändringar och justeringar.