23948sdkhjf

AkzoNobel delas

AkzoNobel blir två bolag. Specialty Chemicals i det ena, Paints&Coatings i det andra. Det kommer att bli väldigt bra, säger Thierry Vanlancker.

I början av maj meddelade det holländsk-svenska färg- och kemibolaget AkzoNobel att man avvisat det tredje uppköpsförsöket från amerikanska färgkoncernen PPG industries.

Ungefär samtidigt besökte Thierry Vanlancker, medlem av AkzoNobels företagsledning och ansvarig för Specialty Chemicals (SC), Sverige för att berätta om företagets planer och svara på frågor från medarbetare om framtiden.

– Det har varit relativt lätt att lugna dem. Den svenska verksamheten inom SC är högpresterande anläggningar. Vad som än händer kommer de att finnas kvar, förklarar han.

Han träffade också en grupp unga, nyanställda.

– Det är en stor del av mitt jobb nu, att kommunicera och motivera och se till att detta blir en transparent process, så långt möjligt.

Specialty Chemicals (med 1700 anställda i Sverige) ska alltså separeras från resten av företaget och sannolikt börsnoteras som ett eget bolag.

– Men jag tror inte att det är ett dåligt scenario. Orsaken är att vi har börjat se effekter av en s k konglomeratrabatt. (Ett bolag med flera verksamheter som inte har ett tydligt samband, drabbas av att de olika delarna inte värderas till fulla värdet på börsen.)

Försäljning är en något senare fråga och beror på om det finns en lämplig köpare. Sannolikheten för att bolaget säljs är 50/50, enligt Thierry Vanlancker.

Vem vill man då se som köpare?

– Värdet på det avknoppade bolaget har av olika bedömare satts till mellan 8 och 12 miljarder euro. Intresset är stort. Värderingen är vad vi kommer att försöka få ut vid en börsnotering eller en försäljning och som begränsar antalet potentiella köpare eftersom det är mycket pengar. För oss handlar det om att väga för- och nackdelar med de båda alternativen.

Det handlar inte enbart om pengar, enligt Thierry Vanlancker. Hur påverkas aktieägare, anställda och kunder? En annan viktig faktor är tiden. En utdragen process med omfattande anti-trustförhandlingar påverkar verksamheten negativt.

– En börsnotering innebär att vi behåller kontrollen men jag tror att det finns försäljningsscenarier som är lika attraktiva.

Vad händer med Specialty Chemicals, fram till en notering eller försäljning?

– Det är i stort sett business as usual. Vi hade ett mycket bra resultat 2016 liksom första kvartalet 2017 och vill inte att strukturaffären ska påverka verksamheten. Att SC är organiserade i separata enheter betyder att de inte behöver påverkas särskilt mycket. Vi borde kunna genomföra detta utan någon operational hickup.

Pengarna vid en notering eller försäljning går till aktieägarna.

Thierry Vanlancker kom till AkzoNobel för tre år sedan efter drygt 25 år i det amerikanska kemiföretaget DuPont.

– Det jag hade med mig är en stark övertygelse att hållbarhet kan vara en bra affär med en mer långsiktig affärsmodell. Kemiindustrin måste bli ren och hållbar annars har den ingen framtid. För övrigt måste jag nog säga att jag har lärt mig mer av AkzoNobel om hur man inkorporerar det i alla områden av företaget.

– Kostnaderna för företagen kommer att öka med skärpt lagstiftning och ökade kostnader för växthusgaser liksom tillgång till resurser. För företag som inte är seriösa i sitt hållbarhetsarbete kommer det att bli allt svårare att locka nya unga medarbetare.

2020 kommer alltså AkzoNobel att vara två bolag som båda klarar sig bra och har vuxit från dagens ca 15 miljarder euro i omsättning (SC 5 miljarder och P&C 10) till respektive 6 och runt 12 miljarder euro, uppskattar Thierry Vanlancker.

När det gäller brexit talar han för den europeiska branschorganisationen Cefic och konstaterar att en stor mängd produkter från råvara till färdig produkt passerar Engelska kanalen flera gånger. I ett scenario med en hård brexit och tullar som staplas på varandra blir produkter olönsamma.

– Det kommer inte att fungera.

AkzoNobel är inte lika utsatt i ett sådant scenario.

Av Boel Jönsson

Intervjun publicerad i Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift Nr 4

Källa: Kemivärldenbiotech

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093