23948sdkhjf

PEF godkänt som återvinningsbart flaskmaterial

Europeiska industriinitiativet, The European PET Bottle Platform (EPBP) har gett det holländska företaget Synvina, ett interims-godkännande gällande (...)
... återvinningsbarheten av polyetylenfuranoat (PEF), på den europeiska marknaden för flaskor. I och med EPBP bedömning förväntas företagets PEF-flaskor att kunna inkluderas i det befintliga återvinningssystemet på samma sätt som polyetylentereftalat (PET), det konventionella materialet för plastflaskor.

Det tillfälliga godkännandet gäller en PEF-marknadspenetration på upp till två procent. Detta motsvarar den mängd PEF som kan produceras från Synvinas avsedda referensanläggning på 50 000 ton för förnybar furandikarboxylsyra (FDCA).

För Synvina är detta ett stort steg. “Detta är en viktig milstolpe för vårt innovativa material baserat på förnybara energikällor", säger Patrick Schiffers, vd för företaget.

PEF är ett material vilket förväntas växa på den europeiska förpackningsmarknaden. Synvina bedriver därför ett gemensamt arbete med återvinningsföretag och varumärkesägare för att utveckla en dedikerad återvinningsström för PEF-baserade flaskor för att skilja den från annan plast.

Återvinning av PEF på andra marknader som USA och Japan kommer i närtid även att ses över.

PEF är ett biobaserat plastmaterial med goda barriäregenskaper för gaser som koldioxid och syre, vilket ger en längre hållbarhet för förpackade produkter. Materialet uppges ha en högre mekanisk hållfasthet än PET, vilket innebär att tunnare PEF-förpackningar då kan produceras.

Källa: Synvina
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078