23948sdkhjf

Nu eller aldrig

Ett 20-tal företag fanns på plats vid Campus Värnamo när representanter för en ny statsfinansierad YH-utbildning för verktygsmakare presenterades i slutet av april.
-Målsättningen för träffen, den 26 april, var att få företag att förstå vikten av att öppna upp sina företag för LIA-platser (Lärande i Arbete) till hösten, säger Joakim Wiedesheim, vd för Polymercentrum, som även sitter med i styrelsen för YH-utbildningen.

Verktygsmakare-utbildningen är en eftergymnasial utbildning på 1,5 år med blandad teori och praktik. Den är avgiftsfri och är studiemedelsberättigad och rymmer 20 platser.

Företagsledarna som fanns på plats visade stort intresse för den kommande utbildningssatsningen och erbjöd alla LIA-platser i sina respektive företag.

-Nu handlar det om att de företag som var på plats också visar att det blir verkstad av det här, säger Joakim Wiedesheim.

Han tror att intresset för utbildningen kommer att vara stort. Då antalet platser är begränsat till 20 elever, är det först till kvarn som gäller. För att få ansöka krävs tekniskt gymnasium + 2 års arbete, fem års arbetserfarenhet samt kunskap i svenska, engelska och matematik alternativt att en individuell bedömning görs.

-Lyckas vi inte nu så kommer vi inte att få chansen fler gånger. Det är nu eller aldrig. Företagen på plats förstod med all tydlighet att om de inte är med på tåget nu, så kan vi lika gärna lägga ner. Men vi kommer att lyckas, säger Wiedenheim.

Utbildningen är planerad att ta fart i slutet av augusti 2017. Exakt datum är ännu inte spikat. Kurserna rymmer utöver LIA, maskinkunskap, materiallära, mätning & kvalitet, verktygskonstruktion samt verktygskunskap.

Bakom utbildningen står Jönköpings Tekniska Högskola, JTH. Den teoretiska utbildningen kommer att hållas vid campus Nässjö och campus Värnamo, med möjlighet till virtuell uppkoppling, mellan skolorna. kommer att Uppdragsgivaren Utbildningen är tänkt att rymma två studiegrupper med placering i Nässjö och Värnamo.

-Lyckas vi inte nu så kommer vi inte att få chansen fler gånger, säger Joakim Wiedenheim, vd för Polymercentrum, som sitter med i styrelsen för YH-utbildningen. Foto: Christer Gallneby
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066