23948sdkhjf

Tung forskning kring lätta fjädrar

Europeisk fjäderfäindustri producerar varje år mer än tre miljoner ton fjädrar.
Det mesta hamnar på soptippen eller bränns, men nu ska ett EU-finansierat forskningsprojekt undersöka hur man på bästa sätt kan återanvända fjädrarna. Den huvudsakliga beståndsdelen i fjädrar är ett ämne som heter keratin, även kallat hornämne.

Keratin är ett extremt starkt protein som är en viktig komponent i hud, hår, naglar, hovar, horn och näbbar. Fjädermaterialet kan till exempel användas för att göra kompositmaterial med låg vikt elle, som i sin tur blir helt återvinnings- och komposterbara.

– Kycklinglåren i matbutiken skulle då kunna förpackas i ett tråg gjort av hönsmammans fjädrar, säger Finn Englund, forskare vid RISE.

Institutet ska dels genomföra en ekonomisk analys av de processer och nya värdekedjor som skapas, dels utföra värderingar av hållbarhet vad gäller miljöpåverkan och sociala aspekter.

I projektet deltar totalt 16 olika partners från tio länder. Forskarna ska också undersöka om fjädrarna kan användas till gödningsmedel, kompositer och vattenavvisande ytbehandlingar för textilier.

Källa: Recyclingnet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11