23948sdkhjf

Inget är så bra att det inte kan bli bättre

AD Plast AB har arbetat med hållbarhet och energieffektiva produktionslösningar i snart 20 år. Målet är att 2020 ha en drömfabrik, med nära nog helt digitaliserad produktion och som till stora delar är självförsörjande på el.
För Michael Jonsson, vd och ägare av AD Plast i Anderstorp AB, inbegriper begreppet hållbar produktion väldigt mycket. Personalens trivsel på jobbet sätter han högt. Det ska vara kul att gå till jobbet. Vidare handlar det om att producera med miljövänliga material, smart automatisering och att nyttja så lite energi som möjligt.

-Vi har arbetat med att försöka minska vår energiförbrukning sedan 1998, och har lyckats reducera den med över 70 procent sedan dess, säger Michael Jonsson.

För 20 år sedan hade företaget en energiförbrukning på 5 kWh/kilo plast. Idag är det nere på cirka 1,3 kWh/kilo plast. Målet är att komma ner till 1 kWh/kg. För att klara detta håller företaget på att borra för bergvärme.

-Vi arbetar även med att effektivisera och automatisera vår produktion så långt det går, dels genom att slutpacka så mycket som möjligt direkt vid maskin, men även genom olika konstellationer av produktionsceller säger han.

Målsättningen är att företagets operatörer enbart ska arbeta med kvalitetssäkring. Robotar ska sköta operatörernas och truckförarnas sysslor. Företagets truckförare har redan inskolats för andra arbetsuppgifter, och all trucktransport ska efter sommaren 2017, ske via automattruckar.

Installationen av GPS-styrda truckar ska genomföras i fyra steg. I steg ett införs truckar som ska transportera producerat gods till och från lager. I nästa steg kommer enklare inplastning av pallar att göras automatiskt. Därefter ska lagret utrustas med truckar som hämtar gods från lagerhyllor, via en plocklista. Avslutningsvis kommer truckar att hämta formar till och från lager vid formbyte.

Vi diskuterar även produktionen och automatiseringen av denna. Michael Jonsson anser att företag i mångt och mycket arbetat i enlighet med 4.0 sedan år 2000. Det företaget nu analyserar är att även länka produktionen till en VPN-tunnel, för att skapa en säker förbindelse mot en molntjänst, och ha en digital kanal mot robot- och maskintillverkarna bland annat.

-Mitt mål är att år 2020, ha en drömfabrik som till stora delar är självförsörjande på el, med hjälp av bergvärme och solceller på fabrikens taket. Produktionen vara högautomatiserad, maskinerna ombyggda och tryckluftsventilerna borttagna, eftersom vi inte kommer att nyttja någon komprimerad luft, säger Michael Jonsson.

Som inte detta räcker, så är målet även att i stort sett alla formar byggs i huset genom en automatiserad verktygstillverkning.

Han är medveten om att denna satsning kommer att ställa krav på en helt ny typ av medarbetare, som programmerare och ingenjörer, vid sidan av den ordinarie personalen.

-Målet kommer att fullföljas, om vi sedan väljer att köpa in den tjänsten av någon som sitter på distans eller inrymma den i företaget får framtiden utvisa, avslutar Michael Jonsson. C14

Mitt mål är att år 2020, ha en drömfabrik som till stora delar är självförsörjande på el, säger Michael Jonsson, vd för AD Plast AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078