23948sdkhjf

Ökade möjligheter med kombinerade tekniker

Ska en välja additiv tillverkning eller CNC-bearbetning? Det som avgör är oftast komponentens dimensioner, det tilltänkta användningsområdet eller seriens storlek.
Geometrin kan i de flesta fall tillverkas med bägge tekniker, men den ena tekniken har oftast en konkurrensfördel vad gäller leveranstid och pris. Ofta med en negativ korrelation mellan de två där fördelen ibland kan byta från den ena tekniken till den andra beroende på leveranstiden.

Men förutom att konkurrera om samma geometrier, kan 3dp och CNC tillsammans svara på tuffare designutmaningar än vad de klarar av ensamma. Kunden strävar allt oftare efter en ökad funktionalitet, lättare produkter och artiklar med komplexa geometrier i kombination med en större funktionalitet. Genom att kombinera flexibiliteten med additiv tillverkning med precisionen av CNC-bearbetning, är det möjligt att tillverka komponenter som kombinerar funktionalitet och geometrier som inte tidigare varit ekonomiskt försvarbart att tillverka i större serier. Det menar Dan Björklöf, ProtoLabs med regionansvar för Norden och Baltikum.

Proto Labs har utrustning för både 3d-utskrift och CNC-bearbetning, och kombinerar ofta teknologier för att producera prototyper, modeller eller korta serier.

-Detta tillvägagångssätt är perfekt för att skapa reservdelar, men även nya produkter med avancerade geometrier, säger Björklöf.

Det finns ett behov av att utforska och vidareutveckla det kombinerade tillvägagångssättet. Producenter måste hela tiden möta kunders ökande krav på kortare genomloppstider och ökad funktionalitet, och applikationerna måste utvecklas för att hålla jämna steg med detta. De första tekniska lösningarna från maskinleverantörerna har varit att integrerar en 3d-skrivare med en CNC-fräs. I slutändan handlar det dock om att producera funktionella produkter och tjänster, snabbare och effektivare. Detta innefattar inte bara tekniken, utan även affärsmodeller och processutveckling.

-Kombinationen av olika tekniker och metoder, inte bara additiv tillverkning och CNC-bearbetning, som användaren utnyttjar via ett gemensamt användargränssnitt, kommer att vara nyckeln till framgång, säger Dan Björklöf. A01

Att kombinera 3d-utskrift med CNC-bearbetning är ett perfekt tillvägagångssätt för att exempelvis skapa reservdelar, säger Dan Björklöf, ProtoLabs med regionansvar för Norden och Baltikum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063