23948sdkhjf

Substitution i centrum

I en utredning, överlämnad till miljöministern Karolina Skog i slutet av mars, föreslås ett fristående center som ska hjälpa främst små företag att (...)
... arbeta med substitution av kemikalier och göra bra framtida val. Betänkandet ”Substitution i Centrum – stärkt konkurrenskraft med kemikaliesmarta lösningar” överlämnades av utredaren Annika Helker Lundström till miljöminister Karolina Skog och närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Utredningen är en del av vårt arbete med en handlingsplan för en giftfri vardag. Där har det framkommit ett behov och en efterfrågan från framförallt mindre och små företag, att få hjälp i arbetet med substitution, med information och kunskap och metoder för hur man ska ställa krav på information, säger Karolina Skog i en intervju med Plastforums systertidning Kemivärlden.

Till Kemivärlden säger Skog att utredningen är ett svar på en efterfrågan. Att lagstiftningen är komplicerad, liksom sakfrågorna och att det kräver tillgång till expertis på en nivå som mindre företag inte har tillgång till; inte alltid kommuner och landsting heller.

Karolina Skog säger att fem miljoner krono har avsatts i regeringens budget för i år. På sikt hoppas hon att centret ska kunna vara självfinansierat genom parter i näringslivet som också är beredda att gå in och delfinansiera. Hennes förhoppning är att centret ska kunna komma igång redan i år.

Förslaget innehåller ingen ny lagstiftning. Istället handlar det om att få bättre tillämpning av kemikalielagstiftningen, Reach. Det handlar också om att hålla koll på rollerna. Kemikalieinspektionen svarar på vissa frågor men deras främsta roll är tillsyn.

-Substitutionscentret ska arbeta proaktivt, hitta nya metoder och få fram säkra produkter. Det är ett ansvar som formellt ligger på företagen men vi ser anledning för staten att bidra. Dock är det viktigt att det hålls isär från tillsynsansvaret. Därför vill vi ha ett självständigt centrum, drivet av parterna, utan direkt koppling till någon tillsynsmyndighet, säger Skog.

Planen var att utredningen skulle överlämnas av utredaren Annika Helker Lundström till miljöminister Karolina Skog och närings- och innovationsminister Mikael Damberg på plats hos företaget Paxymer i Stockholm, men andra åtaganden för ministrarna kom emellan.

– Vi välkomnar det här förslaget och tycker det är ett lovvärt initiativ, säger Amit Paul, vd för Paxymer. Bolaget har utvecklat ett system för halogenfritt flamskydd av polyolefinplaster som polyeten och polypropen.

– Det plockar upp den typ av aktiviteter som delvis redan drivs av olika NGOs. Det vi önskar är att det i förlängningen även ska omfatta industriella produkter som vanliga konsumenter inte kan påverka men som de ändå kan utsättas för.

Han understryker att bolaget har jobbat med hållbar utveckling i över 30 år men har svårt att få sin produkt att bli en succé på marknaden och därför behöver hjälp att påverka företag att välja substitution.

Artikeln i sin helhet.... “Substitutionscentrum kan starta i år”

Källa: kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062