23948sdkhjf

Norsk passagerarkatamaran fick award på JEC World

Brødrene Aa med företagets ägare Tor Øyvin Aa, hyllades på JEC World med en award för konstruktionen av en passagerarkatamaran för hållbar sightseeing.  
Det 40 meter långa och 15 meter breda hybridfartyget går mellan Flåm och Gudvangen, med en kapacitet på 400 passagerare. Färjan drivs av batterier när den tyst glider genom Nærøyfjorden, och tar därmed sightseeing till en ny och mer hållbar nivå. Dieselmotorerna används endast för de längre transitsträckorna.

Katamaranens gångbanor påminner om en sicksackbana upp för ett berg, vilket gör det möjligt för passagerarna att få en ordentlig titt på landskapet.

För att få en så låg energiförbrukningen och sänkt batterikapacitet som möjligt har fartyget konstruerats med kolfiberkompositmaterial. Diab har arbetat med Brødrene Aa sedan länge och har varit en partner i utvecklingen av sandwichkompositteknologin vilken innehåller Divinycell FRP förstärkta paneler och Divinycell H. Materialet ger utmärkta mekaniska egenskaper och låg vikt och är kompatibelt med de flesta hartssystem.

-Vi har slutit avtal på ytterligare en passagerarkatamaran vilken vi kommer att påbörja byggnationen av inom kort, säger Tor Øyvin Aa, till Plastforum.

[gallery columns="3"]

Från vänster; Tor Øyvin Aa från Brødrene Aa och Viggo Karlsen vd för Diab A/S.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063