23948sdkhjf

Hypercat en svensk superkatamaran

Sedan sommaren 2016 har Swecat Racing tillsammans med svenska designstudion Mannerfelt Design Team arbetat sida vid sida i utvecklingen av en ny svensk superbåt, Hypercat.
I steg byggs båten i hantverksmässig skala av ett produktionsteam här i Sverige. Målet är därefter att knyta till sig en partner som ska kunna serietillverka katamaranen i större skala. Hur många som då kommer att produceras årligen återstår att se. Prislappen ligger nämligen på 349.000 euro (3,5 miljoner kronor), men då ingår självfallet även motorer.

Båten är en 9,5 x 3 meter öppen katamaran utrustad med fyra Mercury Racing Verado 400R motorer. Skrovet uppges vara tillverkat helt i kolfiber med PVC-skumkärna. Vilken eller vilka härdplaster som används vill företaget hålla hemligt av konkurrensskäl. Produktionstekniken som används är vakuuminjicering.

Till sin hjälp har företaget använt sig av den senaste tekniken inom datorstödd simuleringsprogramvara, CFD (Computer Fluid Dynamic), för att optimera katamaranens aerodynamiska egenskaper.

Båten är tack vare sin konstruktion, väldigt lätt och välbalanserad. Killarna bakom konstruktionen uppskattar att bränsleförbrukningen kommer att ligga på cirka 1,5 liter per Nm, i nivå med de flesta 25 fot familjkryssarna vid en marschfart närmare 70 knop.

Niklas Sjöö, vd för Swecat Racing säger att företaget fått en första beställning, för leverans under våren 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078