23948sdkhjf

Möbeljätten introducerar återvunna material i köksfronter

Den 1 februari lanserade den svenska möbeljätten Ikea ett kök, vars köksfronter är tillverkade av såväl återvunnet trä som plastfolie av återvunna PET-flaskor.
- Genom att använda återvunnet material kan vi producera på ett mer hållbart sätt, säger Anna Granath, produktutvecklare på Ikea of Sweden, sortimentsbolaget i Älmhult.

Köksfronterna, Kungsbacka, har Ikea utvecklat tillsammans med den svenska designgruppen Form Us With Love och en italiensk leverantör.

Anna Granath som är projektledare för teamet, säger att projektet startade för två år sedan med visionen att skapa en mer hållbar inredning och köksproduktion. Utvecklingsarbetet resulterade i ett nytt kompound, en plastfolie gjord av bortkastade PET-flaskor som samlats in av japanska kommuner.

- Den största utmaningen har varit att skapa ett material som uppfyller samma kvalitetskrav som en folie gjord av ett helt nytt material. Vi har arbetat hårt för att inte kompromissa med kvalitet eller pris, säger Marco Bergamo, ansvarig för utveckling hos den italienska leverantören, 3B.

Läs även...... Neste och Ikea i samarbete kring förnybar bioplast

Läs även..... Förnybar plast Ikeas nya giv

Anna Granath, produktutvecklare på Ikea of Sweden, undersöker en köksfront tillverkad av återvunna PET-flaskor. Foto: Kiia Valavaara
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063