23948sdkhjf

Kompositbearbetande företag åläggs vite

Mark- och miljödomstolen i Växjö har fastslagit ett vite på 40.000 kronor till det kompositbearbetande företaget (...)
... Vera Klippan AB, i Klippan. Företaget arbetar med glasfiberarmerade polyester och tillverkar produkter som olje- och bensincisterner, ventilationsskorstenar, tryckkärl med mera.

Ärendet har pågått sedan april 2014 då Söderåsens miljöförbund konstaterade att Vera Klippan, vid två tillfällen haft kärl med kemikalier vilka inte märkts upp på ett korrekt sätt. Företaget ålades då ett vite om 2.000 kronor per kärl.

Året därpå överklagade företaget beslutet till länsstyrelsen Skåne som avslog överklagan. Samma år (2015) konstaterades det vid en ny tillsyn att det fortfarande fanns kärl som var omärkta eller otydligt märkta. Företaget hävdade dock att dessa kärl inte märkningspliktiga eftersom det handlade om behållare som användes under korta perioder.

Miljöförbundet lämnade då ärendet vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö som fastslog vitet till 22 gånger 2.000 kronor eller 44.000 kronor totalt, rapporterar Helsingborgs dagblad.

Därefter har företaget försökt få prövningstillstånd i högre instans, först i Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, därefter i Högsta Domstolen. Båda gångerna har ansökan om prövningstillstånd fått avslag.

– Vi har accepterat den del av vitet som handlar om så kallade processkärl. Men kärl som står inom märkt område eller som bara används tillfälligt och där alla är överens om innehållet behöver inte märkas, säger företagets miljöhandläggare Kent Leonhard, till Helsingborgs dagblad.

Företaget hade 2015 en redovisad omsättning på ungefär 16 miljoner kronor och sysselsätter cirka 23 personer.

Foto: Vera Klippan AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063