23948sdkhjf

Kriget om ingenjörerna

Drygt en månad har avverkats av 2017, och det är absolut hög tid att önska Gott Nytt År!
Jag tror nämligen att det är läge för att det blir så. Ett bra år, alltså, för oss som är verksamma inom plast-, gummi- och kompositindustrin. Kompetensbristen i landet har varit akut de senaste tjugo åren och välutbildade och kompetenta personer inom polymerindustrin har sedan länge varit högvilt. Detta gäller inte enbart vår svenska industri. Att det är lika illa ställt i Danmark fick jag bekräftat när jag för en tid sedan besökte en konferens i vårt rödvita grannland.

Över en kopp kaffe, i en pauserna kom jag i samtal med en kvinnlig företagsledare som menade att det de senaste åren urartat totalt. Företag snor kompetent folk från andra företag i branschen, som aldrig förr, och detta måste få ett slut. “Och det är långt ifrån ett skandinaviskt problem. Det här är förbaske mig ett globalt spörsmål”, sa hon.

På tidigt 80-tal initierades en högskoleutbildning i Kristianstad, vilken utexaminerade polymeringenjörer. I en av sina tidiga broschyrer stod det att läsa “Vi vänder oss till dig som vill ha jobb efter högskolan. Det är verkligen ingen överdrift att påstå att polymeringenjör är ett framtidsyrke”. Och det var det inte heller. Företagen öppnade sina dörrar på vid gavel för en praktikplats och var sedan som hökar, och passade många gånger på att signa både två och tre elever till sitt företag innan utbildningen var till enda. Alla som ville ha en anställning hade garanterat ett jobb när utbildningen var klar. Detta till trots lades utbildningen ner kring 2005.

Ingen renodlad polymerutbildning på mellannivå fanns nu längre att tillgå. Visst gjordes otaliga försök till kurser, men inga naturliga utbildningsvägar fanns för ungdomar att ge sig i kast med. Och ett vakuum uppstod ganska så snabbt. Men tiderna förändras och sedan några år tillbaka har företagskluster på olika platser i Sverige etablerats för att gemensamt skapa utbildningsplattformar och instegsjobb.

Ett lysande exempel är kompetenscentrat Polymercentrum i Anderstorp som på allvar tagit sig an problematiken och tillsammans med Arbetsförmedlingen lokalt, dragit igång två yrkesutbildningar. En för maskinställare och en annan för operatörer. Våra branschorganisationer sluter upp bakom denna för svensk plastindustri, välkomna kompetenssatsning, och så gör även politiker. Och roligast av allt är att även svenska teknikintresserade ungdomar verkar göra så.

Visserligen handlar detta inte om en polymerutbildning på högskolenivå, men ändå. Jag ser det som ett startskott för en framtida kompetensförsörjning inom polymerindustrin och en satsning som kommer att ge positiva ringar på vattnet. Så jag är tvärsäker. Det blir ett gott nytt år.

Malin Folkesson

Chefredaktör
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065