23948sdkhjf

Mikroplaster kan bli förbjudet i kosmetika  

Nordiska rådet vill totalförbjuda mikroplaster i kosmetik och hudvårdsprodukter. Om förslaget klubbas igenom (...)
... blir Norden en föregångsregion på plastlagstiftningens världskarta.

-Förslaget gör inte anspråk på att dramatiskt sänka halterna av mikroplaster i hav och vattendrag, men signalvärdet är desto större, säger Hanna Kosonen (C, Finland), ordförande i Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden.

Kosonen menar att ett förbud har ett stort signalvärde gentemot näringsliv och beslutsfattare på andra håll i världen eftersom det visar på mikroplasternas negativa konsekvenser och kan skynda på politisk handling.

Enligt rapporten ”Sources of microplastic pollution to the marine environment” leder mikroplaster tillsatta i kosmetik till att 40 ton mikroplaster årligen rinner ut i havet bara i Norge. Jämförbar statistik uppges ha publicerats även i Danmark.

I pressmeddelandet skriver Hanna Kosonen även att bildäck är den största källan till mikroplaster i våra hav, och att hon gärna hade sett en samnordisk insats gällande detta.

I en skriftväxling med Plastforum skriver hon att parlamentarikerna fått ta del av information där det framgår att mikroplaster från bildäck är en stor förorenare. Diskussionen resulterade i en fråga till de nordiska regeringarna, där Nordiska rådet frågar hur länderna jobbar med att få ner utsläppen från däck och målfärg. Ännu finns inga svar eller offentliga resultat att tillgå i ärendet.

Förslaget om ett nordiskt förbud mot mikroplaster i kosmetik debatteras i plenum vid Nordiska rådets vårsession i Stockholm den 4-5 april. /Nordiska rådet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063