23948sdkhjf

Svensk gummiindustri går med stabila steg in i 2017

Föredrag och innehållsrika diskussioner präglade Svensk Gummiteknisk Förening, SGF, höstkonferens (...)
... i slutet av november 2016, vilken arrangerades utanför Gränna och avslutades med en rundvandring på Husqvarna AB. Lars Petrén, försäljningschef vid Arlanxeo och ordförande i SGF berättar för Plastforum att 39 av föreningens medlemmar var på plats.

-Vi brukar ha en lägre uppslutning vid våra höstkonferenser. När vårkonferensen ska arrangeras den 17-18 maj i Malmö, räknar vi med 100 deltagare, säger Petrén.

Vi frågar om hur han upplever att läget ser ut för svensk gummiindustri just nu och han svarar att det ser ganska stabilt ut.

-Det investeras mycket och flera företag, inte bara de riktigt stora, investerar i såväl nya blandare som formsprutningsmaskiner, så bilden jag har är positiv. Tyvärr startas det dock inte upp några nya gummibolag. Få svenska gummiföretag är leverantörer mot fordonsindustrin, vilket gör att endast ett fåtal kan rida på den framgångsvågen, men svensk gummiindustri är desto mer närvarande i segment som bygg- och industriapplikationer, säger han.

Petrén höll i dagens föreläsning om Therban, HNBR kompound, och dess beständighet mot olika kylande vätskemedier. Michael Warskulat från Orion Engineered Carbons, pratade kring kimrökslösningar för gummiprodukter med låga halter av polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Han framhöll två av företagets egna kvaliteter, som blend, ger goda mekaniska egenskaper även vid lågt PAH.

Markus Hoffmann från Nynas AB pratade kring vilken inverkan processoljor har på egenskaperna för EPDM kompound. Hoffmann sa bland annat att flera länder har infört nya regler om att begränsa polyaromatiska kolväten i däck och tekniskt gummigods, vilket innebär att trenden mot en användning av oljor med låga halter av polycykliska aromatiska kolväten fortsätter.

Samtal och diskussioner är ett viktigt inslag i Svensk Gummiteknisk Förening, SGF, konferenser. Foto: Rasmus Arvidsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079