23948sdkhjf

Tro inte att naturen gör jobbet

Plast som slängs i naturen är ett problem. Att inbilla sig att nedbrytbar plast skulle vara en lösning på detta samhällsproblem är fel. Den enda rätta vägen är (...)
... återvinning och helst genom källsortering. Kent Carlsson, FTI och Magnus Huss, IKEM, skrev nyligen en debattartikel i tidningen Dagens samhälle som tydliggör detta.

I Frankrike har beslut tagits om att olika produkter som engångsartiklar i plast, måste innehålla minst 50 procent nedbrytbar plast. Ett liknande förbud för plastbärkassar finns redan.

-Att kräva att olika produkter tillverkas av nedbrytbar plast, som i Frankrike, riskerar att göra problemet med nedskräpningen värre. Det är fel väg för att lösa problemet med nedskräpning eftersom människor då tror att det är okej att slänga produkter av plast i naturen. Det som krävs är en satsning på återvinning, skriver Carlsson och Huss.

Att använda sig av nedbrytbar plast i de applikationer där det fyller en viktig funktion är dock bra. Goda exempel på detta är täckväv och odlingsfilm inom jordbruket, eller avfallspåsar för matavfall. Dock bryts plasten inte ner tillräckligt fort för att förhindra problemen med nedskräpning av naturen.

Biologiskt nedbrytbar eller komposterbar plast kräver speciella förhållanden för att brytas ner ordentligt. Hamnar plasten i vattnet kan det ta ännu längre tid eftersom temperaturen är lägre och det finns färre mikroorganismer.

Carlsson och Huss anser att nedbrytbar plast är ett hot mot plaståtervinningen då redan två procent nedbrytbart material i återvinningsströmmen skapar kvalitetsproblem för plaståtervinningen.

-Eftersom vi vill öka mängden plastförpackningar som återvinns samt höja kvalitén på det återvunna materialet är vi djupt oroade över en ökad användning av nedbrytbara plaster, skriver herrarna.

Visst är såväl användningen av återvunnen- och biobaserad plast viktiga bidrag till Sveriges mål om ökad resurshushållning och minskad klimatpåverkan, men att styra mot nedbrytbara material strider mot dessa mål och EU:s ambition för cirkulär ekonomi. Och det kommer definitivt inte att förhindra problemet med nedskräpning. /Dagens samhälle
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074