23948sdkhjf

13 av 15 får anställning direkt efter utbildningen

Eleverna vid den första maskinställareutbildningen för plastbranschen, i Anderstorp, har (...)
... tagit sin examen. Utbildningen som pågått i 28 veckor har varvats av teori och praktik. Av utbildningens 19 elever har 15 varit arbetssökande utan plasterfarenhet. Av övriga 4 var 3 operatörer och den fjärde anställdes för att gå utbildningen. Bakom utbildningen står Polymercentrum och Arbetsförmedlingen.

Två av eleverna som går direkt ut i jobb är Jonas Sköld och Johan Pikulik som båda rekryterats till utbildningen via Arbetsförmedlingen. Jonas flyttade från Göteborg till Anderstorp helt nyligen då han förstod att det finns möjlighet till jobb här i regionen. Johan arbetade tidigare inom metallindustrin, men ville byta bransch och flyttade därför till Gislaved.

-Utbildningen har väldigt kompetenta lärare och jag lär mig även mycket på min praktikplats här på Plastinject, säger Johan Sköld i en intervju med Plastforum (PF7/2016).

-Jag märker redan att arbetet som maskinställare kommer att bli mer omväxlande än än mitt tidigare arbete och jag tycker att problemlösning är kul, säger Johan Pikulik.

Kenneth Klint, vd för Plastinject anser att utbildningar likt denna är avgörande för svensk plastindustris framtid inte minst på grund av att medelåldern på dagens yrkesverksamma ställare ligger väldigt högt idag.

Han anser att samarbetet med Arbetsförmedlingen är bra, men för att utgången ska bli det bästa måste alla inblandade parter lära sig varandras behov samt att eleverna själva måste ha en vilja, och veta att de vill arbeta inom plastindustrin redan innan de påbörjar sin utbildning.

-För behovet av utbildade maskinställare finns och kommer att finnas så länge vi lever i den konjunktur som vi lever i idag, säger han till Plastforum.

13 av de 15 eleverna vilka var arbetssökande utan plasterfarenhet, har jobb direkt efter utbildningen och en går på pappaledighet.

-Den sista har några anställningsintervjuer inbokade så jag har gott hopp om att alla kommer att komma plastbranschen till nytta, säger Joakim Wiedesheim, vd för Polymercentrum.

Under vecka 44 inleddes rekryteringen inför nästa års Ställarskola, vilken startar i januari.

De företag vilka ställer upp med praktikplats för kursens elever är; Ernol, Hammarplast Medical, Holmgrens Plast, KB Components, Plastunion, Placell, Plast AB Orion, Plastinject, Rullpack, Stebro Plast, Swede Wheel och Talent Plastics.

Eleverna vid den första utbildningen till maskinställare fick sina certifikat vid en ceremoni i Anderstorp den 1 november. Här tillsammans med personal från Polymercentrum och Arbetsförmedlingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063