23948sdkhjf

PP-fibern som är flamskyddad och grön

En flamskyddad fiber baserad på svensk teknologi kan se dagens ljus inom en snar framtid tack vare (...)
... finansiering från Mistra Innovation. Projektet, FlameR, har utrett om polypropenfibrer kan konkurrera med polyester, vilket idag är det dominerande syntetiska materialet vid tillverkning av tyger.

Projektet har haft som syfte att utveckla en halogenfri, flamskyddad PP-fiber för användning inom bland annat bilindustrin. Projektet avslutades nyligen efter 2,5 år. Nästa steg är nu att ta projektresultaten vidare, optimera för specifika applikationer och skala upp processen.

Enligt företaget Paxymer, vilket är ett av flera partner i projektet, är en fiber baserad på PP mer miljövänlig både på grund av sin sammansättning, den lägre densiteten som möjliggör viktbesparingar på upp till 30 procent samt att återvinningsmöjligheterna är större.

En av projektets partners, Borgstena Group, arbetar med bilinteriör till lastbilar. Företaget ser stora fördelar med PP i lastbilar då den övriga interiören i bilar idag till stora delar tillverkas av polypropen. Att i framtiden kunna få paneler, gardiner och övriga interiörelement i samma basmaterial öppnar för betydligt bättre och enklare återvinning av interiören, står det i pressmeddelandet.

Om fibrerna dessutom är modifierade med ett flamskyddsmedel är det dessutom möjligt att möta specifika brandkrav som finns på material inom exempelvis bilindustrin.

Projektet är ett samarbete mellan en rad industriella partners samt Högskolan i Borås och Swerea/IVF och har utvärderat huruvida Paxymers teknologi är lämplig även för användning i fibersammanhang.

Andra partners i projektet, förutom Paxymer och Borgstena Group, var FOV, SKS och Saab Barracuda. /Paxymer

167 dTex PP fiber som uppfyller FMVSS-302 och UL94-VTM standarder när det stickats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078