23948sdkhjf

Gamla tuggummi blir råvara för TPE

Inte sällan ser man nertrampade bubbelgum, fimpar och annat skräp på gator och torg. Ett företag som tagit itu med detta är (...)
... brittiska Gumdrop Limited. Företaget grundades 2009 av Anna Bullus som då beslöt sig för att ta itu med det globala problemet - tuggummiavfall.

Gumdrop Ltd är det första företaget i världen som återvinner och processar gamla tuggummi till nya kompound.

Senast i raden av samarbeten är ett tillsammans med är Teknor Apex. Tillsammans ska de båda framöver utveckla och producera kompound från de avfallsströmmar som uppstår efter de närmare 500.000 ton bubbelgum som årligen produceras av industrin.

Den största utmaningen har varit att utforma kompound och tillverkningstekniker i kommersiell skala, för denna nya typ av råvara, samt att kunna garantera att kompounden konsekvent uppfyller egenskapskrav som optimerad elasticitet, sättning, hållfasthet och andra mekaniska egenskaper.

Målet är att använda upp till 30 procent tuggummiavfall i en serie nya gummibaserade TPE-blandningar. Sedan tidigare tillverkas gummistövlar av Gum-Tec kompounden. Målet är att framöver även tillverka skosulor, golvmattor, fönsterpackningar, klockarmband, handtag till tandborstar med mera av tuggummikompounden.

-Genom att omvandla en betydande mängd tuggummiavfall till nya TPE-kompound kan vi förändra avfallströmmarna och ge den uttjänta produkten nytt liv i högkvalitativa slutprodukter vilket ger ett mer hållbart samhälle, säger Anna Bullus, grundare av Gumdrop Ltd och tillägger. Varje kilo tuggummi som går in i ett Gum-Tec kompound är ett kilo mindre som hamnar på deponi.

Behållare för insamling av färdigtuggade bubbelgum står utplacerade lite här och var i England.

[gallery columns="3"]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063