23948sdkhjf

Så var det dags igen…..

Än en gång har vi konsumenter serverats en negativ bild om plast. För vilken gång i ordningen vill jag ha osagt.
Ett par svenska morgontidningar och ett populärt morgonprogram på tv kablade för en tid sedan ut information om “giftig plast” och “så rensar du ut farlig plast från ditt hem”. I morgonprogrammet fick vi även tips på hur en kan misstänka att det finns gift in plastprodukt.

-Om plasten luktar starkt, om den är genomskinlig och mjuk eller har en fet känsla, då finns det risk att den innehåller gift, sas det.

Kan tänka mig att både tant Olga och farbror Nisse, familjen Karlsson med sina tre små dagisbarn och flera med dem, satte morgonkaffet i fel strupe.

Det som förorsakade ramaskriet den här gången var Kemikalieinspektionens senaste rapport med rubriken “Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast”. En informativ rapport i vilken det framgår att myndighetens inspektörer analyserat 160 plastprylar som finns i våra hem, och som till stora delar är tillverkad av någon mjukplast. Ämnena som inspektörerna letat efter var ftalater, flamskyddsmedel, kadmium osv.

Tyvärr valde flera dagstidningar och programledarna i morgonprogrammet att peka på att farliga kemikalier påträffades i hälften av produkterna. Visst, men faktum är att bara 14 prover innehöll ämnen som överskred sina gränsvärden.

Kemikalieinspektionen har en viktig roll att fylla, men det har även vi som rapporterar. Varför nämnde dagspress och tv, bara i förbigående, att produkterna var lågprisprodukter, importerade från Asien. Varför nämndes inget om säkerheten med köpa produkter från seriösa tillverkare från Europa. Tillverkare som följer lagstiftningen. Alla ämnen för att tillverka plast är ju reglerade i EU:s regelverk. Bojkotta istället de allra billigaste och importerade plastprodukterna tillverkade utanför EU.

Och varför tog ingen upp det faktum att konsumenten kan känna sig trygg genom att välja CE-märkta produkter eller produkter märkta med "glas och gaffel"-symbolen eller orden "till livsmedel" för produkter i köksmiljö?



Jag ställer mig än en gång frågan, varför får materialgruppen plast än en gång ta skit? Varför levereras det sällan en nyanserad bild mot konsument? Är det okunskap bland dagstidningarnas journalister och tv:s nyhetsankare, eller handlar det rätt och slätt om att negativ propaganda säljer? Resultatet av detta blir att konsumenten väljer att se plast som något farligt och negativt, och det gör mig galet förbannad.

Malin Folkesson

Chefredaktör, Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094