Kvaliteten opåverkad av hög rPET-halt
rPET kan utan vidare användas med upp till 50 procent utan (…)
Nyligen presenterade företaget nya rön om rPET som inblandningsmaterial i flaskor för varmfyllning. Deras forskningsstudie visar att användningen av återvunnen polyetentereftalat (rPET) i flaskor för varmfyllning inte har någon signifikant negativ inverkan på flaskorna förrän inblandningen överstiger 50 procent.
– Även vid så mycket som 100% rPET så var flaskans prestanda i studien fullt acceptabel, säger Tracy Momany, vice vd för produktutvecklingsgruppen i PTI. Men varmfyllningsflaskors typiskt tjockare väggar kan leda till något mer märkbar grumlighet eller gulfärgning än andra applikationer såsom mycket tunnväggiga vattenflaskor.
Denna studie var inriktad på att utvärdera jungfrulig PET och två olika rPET-kvaliteter som blandas med jungfrulig PET med 25, 50 och 100 procent. En 27 grams 500 ml sex-panels varmfyllningsflaska och preform användes för studien. Flaskor som innehöll rPET tillverkades på samma sätt som flaskan av enbart jungfrulig PET. Flaskväggtjocklek och maximal temperatur för preformen var densamma i syfte att enda skillnaden skulle vara mängden återvunnet material i de olika flaskorna.
Flaskorna testades sedan avseende prestanda vid varmfyllning och toppbelastning, väggtjocklek, färg, grumlighet, kristallinitet och acetaldehyd (AA)-innehåll.
De slutsatser som PTI drog var; att samtliga prover klarade standard prestandaspecifikationerna för varmfyllningsflaskor, även vid höga procentsatser av rPET. Krympning ökade något i takt med att andelen återvunnet material översteg 50 procent - flaskorna låg dock inom ramen för specifikationen. Nackdelarna med hög rPET är att materialet blir något gulare och grumligheten högre - estetiska frågor vilka inte påverkar prestandan. /Packmarknaden