23948sdkhjf

Lättviktsagendan konkretiserad och vässad

Åtta av Sveriges tio största exportföretag är beroende av nya lättviktslösningar för att klara (...)
...den internationella konkurrensen, det menar den branschöverskridande lättviktsarenan LIGHTer, som presenterat en uppdaterad agenda.

Den globala lättviktskonkurrensen ökar till följd av rejält skärpta krav på minskade koldioxidutsläpp. Inom exempelvis fordons-, fartygs- och flygindustrin är lättare komponenter en helt avgörande faktor och det är en stor konkurrensfördel i många andra branscher. I den uppdaterade versionen av Strategisk forsknings- och innovationsagenda för lättvikt lyfts förbättringar inom tre huvudområden, för att Sverige ska bli en ledande lättviktsnation, skriver lättviktsarenan i ett pressmeddelande.

Arenan har som mål att täta gapet mellan strategisk forskning och industrins utveckling genom fler projekt där forskare samarbetar med företagens teknikutvecklare. Vidare vill organisationen få med fler små och medelstora företag i lättviktsutvecklingen genom att anpassa samverkans-modellerna. Arenan vill även utveckla test- och demoanläggningar så att ny teknik snabbt kan leda till nya affärer och produkter med starka miljöfördelar.

-Att samarbeta tvärs över flera teknikdiscipliner och få med hela värdekedjan är vår framgångsmodell, säger Ingegerd Annergren, ordförande i LIGHTers styrelse och ansvarig för materialteknologi och standardiseringar inom Scania.

I den nu uppdaterade versionen görs ett nytt avstamp för perioden 2017-2037. /LIGHTer
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078