23948sdkhjf

Smart formsprutning med nytt plastmaterial

Forskare vid KTH har utvecklat en metod som för plastindustrin kan innebär stora besparingar såväl gällande (...)
... tid och plånbok. Enligt Wouter van der Wijngaart, professor i mikro- och nanosystem vid Kungliga tekniska högskolan, kan två moment bli ett vid användning av det nya plastmaterialet Ostemer.

Materialet lanserades för fem år sedan. Nu har forskarna tagit nästa kliv och utvecklat materialets tillverkningsmetod, skriver Ny Teknik.

Genom att modifiera plastmaterialet har forskarna fått det att anpassa sig på ett sätt så att den formsprutade detaljen i samma moment som den formsprutas, tar upp ytegenskaper från formen.

Detta är speciellt intressant för komponenter som idag måste ytbehandlas efter sin formning. För den typen av detaljer, exempelvis inom medicinteknik, som har till uppgift att dra till sig vätska eller stöta bort vätskan, kommer metoden kan vara av intresse.

Wouter van der Wijngaart har arbetat med metoden tillsammans med KTH-forskarna Gaspard Pardon och Tommy Haraldsson, varav den senare uppfunnit det speciella plastmaterialet. Den kommersiella verksamheten drivs genom KTH-avknoppningen Mercene Labs. /Ny teknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078