23948sdkhjf

En välkommen smash hit

Sveriges ambulanskår med flera inbjudna gäster fanns på plats när Nilsson Special Vehicles (NSV) nya XC90 ambulans (...)
... hade urlansering i Helsingborgs Arena den 19 september.

Ett 60-tal inbjudna gäster tittade, provsatt och studerade ambulansen vilken byggs på ett fyrhjulsdrivet Volvo XC90 AWD-chassi.

-Det är är helt surrealistiskt för oss att ha byggt en helt egen bil, sa Karl Justh, vd för NSV när han tillsammans med Stefan Gran från Volvo Special Products avtäckte det nya fordonet.

-Ett fantastiskt derivat och en helsvensk produkt, sa Stefan Gran. Denna kommer att bli en smash hit.

Karl Justh berättade att företaget på kort tid gått från plåt till glasfiber för att idag använda sig av kolfiber. En lätt och stark konstruktion som borgat för en hög komfort och säkerhet för både patient och personal samt inneburit att lastvikten kunnat ökas med 100 kilo jämfört med den förra modellen.

-Budgeten för att ta fram den nya ambulansen har legat på knappt 13 miljoner kronor. Framtagningen har skett parallellt med den ordinarie produktionen, vilket varit tufft, sa Justh.

Nya XC90 ambulansen är 112 centimeter längre än den tidigare generationen vilken baserades på Volvo XC70. Bredden är den samma, insteget lägre, motorn starkare och vridmomentet högre.

Trots att den yttre bredden är den samma har det invändiga skåpet 230 liter mer volym dels på grund sin ökade längd men även till följd av ny och mer genomtänkt inredning.

Faiber Plast AB har varit med sedan projektstarten, och kommer att bli väldigt involverat i det nya fordonet. Susanne Svedberg, vd för Faiber Plast AB säger att företaget tillverkar ambulansens kaross, skjutdörrar, baklucka och inredning.

-Till den förra modellen tillverkade vi endast ambulansens exteriörer men nu kommer vi även att tillverka interiören, säger hon. Vi levererar en komplett kaross vilket innebär minskade ledtider för NSV.

Lars Perbo, teknisk chef för Faiber Plast säger att ambulansen innehåller en rad design- och konstruktionsförändringar som en extra utrymningväg genom en av skjutdörrarna, helgjutna tak och väggar, en integrerad infällningsbar lösning för dator med mera.

-Det utökade vårdutrymmet och positionen som jag nu kan ha ger ur mitt perspektiv en bättre arbetsmiljö och bättre räckvidd. Ergonomin har också lyfts ett snäpp, säger Peter Carlsson, ambulanssjuksköterska i Region Örebro, till Plastforum.

[gallery columns="3"]
Från vänster; Karl Justh vd för NSV, Susanne Svedberg, vd för Faiber Plast och Lars Perbo, teknisk chef vid Faiber Plast.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063