23948sdkhjf

På rätt plats är plast fantastiskt

Jaha, så var semestern över för i år. I vanlig ordning tillbringades delar av denna i sommarhuset vid havet. Ett underbart ställe med utsikt över en liten skånsk skärgård.

Ända sedan barnen var små i slutet av 90-talet har delar av sommarledigheten förlagts just hit. Varje år har vi brukat ta båten ut till någon ö, och hoppat på stenar runt den samma. För barnen var detta ett äventyr i sig. Än mer spännande tyckte de det var att de tilläts behålla det de fann, som flutit i land. Det kunde vara en trasig spann, ett rostigt fiskedrag eller en liten vacker pinne. Visst dök det ibland upp en och annan plastpåse eller gammal konservburk, men inte ofta.

De senaste åren har tyvärr den då så spännande “sakletare turen” istället blivit en skräplockarrunda. Idag har nedskräpningen av våra hav blivit till ett av vår tids största miljöproblem då miljoner och åter miljoner ton plastavfall flyter omkring i våra hav och vattendrag.

Självklart måste någon ta på sig ansvaret för att städa haven då mängderna ökar för varje år som går, men vi måste också ta det på vårt ansvar att INTE mata våra hav med vårt skräp - plast såväl som annat som inte hör hemma där.

Att skylla på att “det marina skräpet är ett resultat av vår tids produktion och konsumtion”, är egentligen helt fel. Redan som barn fick jag av mina föräldrar lära mig att “det du tar med dig ut i natur tar du med dig tillbaka”. Att lägga skulden på plasten som material är helt fel.

Plast är ett fantastiskt material som bidrar till att göra våra liv säkrare, bekvämare och inte minst betydligt roligare. Hur skulle dagens samhälle se ut om vi inte använde oss av denna fantastiska materialgrupp? Bilarna hade varit tyngre, nyttjat mer bränsle och varit mindre funktionella. Förpackningar hade ur alla perspektiv varit sämre. Medicinteknik, rymd- med flera industrier hade varit way behind, jämfört med idag. För att inte tala om sport. Vilka sporter vore ens möjliga att utöva utan plast?

De polymera materialen är en är del av våra liv, men vi måste alla hjälpas åt att se till att materialen samlas in och sedan återanvänds, återvinns eller blir till ny energi.

Det vi konsumenter också kan bidra med för att minska inflödet av mikroplast till haven är att välja konsumentartiklar (kosmetika, tandkräm, polermedel med flera) som inte innehåller någon form av mikroplast. Läs på produkternas innehållsförteckning, och bojkotta dessa produkter. Hur svårt kan det vara?

En rapport från konsultföretaget McKinsey & Company pekar på att våra hav kommer att innehålla ett ton plast för varje tre ton fisk år 2025 om saker och ting inte förändras. Låt oss göra vårt bästa för att se till att den prognosen aldrig blir sann.

Malin Folkesson

Chefredaktör, Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078