23948sdkhjf

Banbrytande teknik ett miljölyft vid tillverkning av plast

Forskare vid ExxonMobil och Georgia Institute of Technology har utvecklat en ny teknik som avsevärt kan minska mängden energi och utsläpp vid tillverkning av plast.
Enligt ExxonMobil skulle tekniken, om den används i industriell skala, kunna minska branschens globala årliga koldioxidutsläppen med upp till 45 miljoner ton. Globala energikostnader för tillverkning av plast skulle då kunna minska med upp till 2 miljarder dollar årligen (ca 18 miljarder kronor).

Tekniken, en slags “kall krackning” använder sig av en form av omvänd osmos för att separera para-xylen från komplexa kolväteblandningar. Den process som används världen över idag, bygger på att värma upp och separera dessa molekyler från oljan i raffinaderiers krackeranläggningar - en energiintensiv process.

ExxonMobil och forskarna vid Georgia Institute of technology har inledningsvis utvecklat ett nytt kolbaserat membran som kan separera molekyler så små som en nanometer. Membranet har sedan införlivats i en omvänd osmosprocess, där aromater pressats genom membranet, som separerat ut para-xylen.

Enligt ExxonMobil är det kolbaserade membranet ungefär 50 gånger mer energieffektivt än dagens membranseparationsteknologi. Då membranet dessutom är tillverkat av en kommersiellt tillgänglig polymer, tror Exxonmobil att teknologin har potential för kommersialisering och integrering i industriella kemiska separationsprocesser i framtiden.

Resultaten av forskningen har publicerats i tidskriften Science. /ExxonMobil
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078