23948sdkhjf

146 av totalt 160 prover var godkända

Kemikalieinspektionen publicerade i slutet av augusti en rapport med rubriken “Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast”. Endast 14 av de 160 proverna innehöll förhöjda värden.
-Samtliga varor som undersökts är lågprisprodukter, tillverkade utanför EU, i Asien närmare bestämt, säger Frida Ramström inspektör på Kemikalieinspektionen till Plastforum.

Detta framgår dessvärre inte i rapporten, utan är information som Plastforum endast fått till sig muntligen. Att de 14 produkter som hade förhöjda värden, togs bort och slutade säljas på marknaden hösten 2015, efter det att analyserna genomförts, framgår endast vagt i rapporten.

I undersökningen har Kemikalieinspektionen analyserat 160 varuprover från 52 företag gällande ftalater, SCCP, kadmium, bly och DMFa/DMAC. Varorna är sådana som kan finnas i hemmiljö och de flesta tillverkade av mjukplast (framförallt mjukgjord PVC), skriver Kemikalieinspektionen.

14 av varorna innehöll begränsade ämnen i halter som översteg sina gränsvärden (SCCP fanns i tio varor i halter över 0,15 viktsprocent, två förpackningar innehöll kadmium i halter över gränsvärdet 0,01 viktsprocent, en produkt innehöll SCCP och DEHP överstigande 0,1 viktsprocent, samt en annan DINP och DIDP överstigande gränsvärdet 0,1 viktsprocent).

De 14 produkterna är; En skyddshuv till en förhöjd odlingslåda, Regnskydd till en paraplyvagn, Haklapp, Pilatesmatta, Skrivplatta, Väska, Kniv, Fodralväska, Förpackning till en badrumsmatta, två olika typer av badrumsmattor, duschslang, duschdraperi och en förpackning till ett duschdraperi.

24 av de undersökta varorna innehöll ämnen i EUs kandidatlista i halter över 0,1 procent. Dessa ämnen är inte förbjuda, dock måste det säljande företaget och konsument informeras om att ämnet finns i varan - om de frågar.

44 av varorna hade ämnen i låga halter - under gränsvärden, och 78 av de 160 varorna innehöll inga av de eftersökta ämnena.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157