23948sdkhjf

Hackerattack mot svensk vertygsmakare

All kontorsverksamhet vid Nordtool AB strax utanför Piteå står stilla. Företaget har fått all datahantering utslagen och risken är stor att även produktionen inom kort tvingas stänga ner.
Företaget konstruerar och tillverkar produktionsverktyg för verkstads-, fordons- och plastindustrin. Sedan flera dager har all kontrorsverksamhet tvingats avstanna. Fortfarande löper tillverkning som den ska, men om problemet inte löses inom kort kommer även produktionen att behöva stänga ner.

-Vi kan inte mejla och inte komma in i våra affärssystem. Vi kan inte göra någonting alls där man måste använda dator, säger platschef Anders Abrahamsson vid Nordtool AB till Svt Norrbotten.

Företaget har polisanmält hackerattacken. Via mejl från en avsändare med .ru (Ryssland) har företaget , mot betalning, erbjudits hjälp med dekryptering mot viruset.

Mailet är skrivet på engelska med ryska bokstäver invävt i utskicket.

-Ett lika utstuderat som renodlat bedrägeri, säger Abrahamsson till Svt, och berättar att Nordtool redan betalat en summa pengar för att få bort virusattacken, men utan att det har inte hjälpt. /svt.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063