23948sdkhjf

El från förnybara källor en framtida plastresurs

I ett fossilfritt framtida samhälle kan el från förnybara källor blir ett viktigt bidrag för att producera väte och kolväten, inte bara för bränsle och effektlager, utan även som råvara för tillverkning av plast.
Det menar Ellen Palm, Lars J Nilsson och Max Åhman vid Lunds Universitet, som nyligen publicerat en artikel där de undersökt behovet av el och koldioxid för att producera eten och propen samt gjort antaganden om det totala behoven för all plast i EU år 2050.

Forskarna menar att elektricitetsbaserade plaster, kopplat till biobaserad produktion kan bli ett viktigt alternativ när vi vi närmare oss år 2050, då biomassaresurserna är knappa, medans el från förnybara energikällor är riklig.

Utfallet av deras analyser visar att 208 Mton vatten, 127 Mton koldioxid och 1210 TWh skulle kunna resultera i 16 Mton eten, 13 Mton propen och 11 Mton biprodukter av kolväte.

I ett framtida fossilfritt samhälle skulle el från förnybara källor kunna bli ett viktigt bidrag för att producera väte och kolväten, inte bara för bränsle och effektlager, men också som råvara för tillverkning av plast.

Lundaforskarnas analys visar att en fullständig övergång till elbaserade plaster är möjligt från en resurs och ur ett tekniskt perspektiv, men att produktionskostnaderna skulle kunna komma att bli 2 till 3 gånger högre än idag.

Elektricitetsbaserad plasttillverkning är fortfarande ett relativt outforskat område och mer forskning och utveckling behövs för att lyfta de viktigaste inblandade teknikerna och för att förstå den potentiella rollen av dessa i en fossilfri cirkulär ekonomi, skriver studenterna.

Ytterligare studier som måste till är bedömningar av teknik och miljö, integration mellan el- och biobaserade ekonomi och grundforskning på processtekniker.

- Vi drar slutsatsen att elbaserade plaster, integrerade med en biobaserad produktion, kan komma att bli är ett viktigt alternativ för en framtida plastförsörjning, skriver Ellen Palm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062