23948sdkhjf

MOCA förbjuds under 2017

Under årtionden har Moca använts som härdningsmedel i TDI-baserade polyuretansystem, men från och med november 2017 är det slut med detta då Moca blir förbjudet
Ämnet är cancerogent, därför har ECHA fattat beslut om att fasa ut detta. Fördelen med Moca är att den inte reagerar så snabbt med prepolymeren utan underlättar framställningen av PUR genom en väl avvägd öppettid. Det är också väldigt förlåtande vid mängdtillsättning av ämnet vid processen, skriver PP Polymer i sitt nyhetsbrev.

Processen att hitta en ersättning är komplicerad och industrin ställs åter inför stora utmaningar när denna kemikalie fasas ut.

Redan idag finns exempel på ett antal svenska företag som påbörjat denna resa och redan idag övergått till andra recept samt MDI-baserade system.

PP Polymer har lång erfarenhet av att jobba med PUR-material och är väl medvetna om de krav som ställs i processen för att få fram bra egenskaper. Företaget är dock optimistiskt och anser att det borde gå att hitta substitut som inte är farligt för hälsan. /PPPolymer, MaF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062