23948sdkhjf

KTH bakom högisolerande plastmaterial för elkablar

Ett plastmaterial för elkablar vilket har hela tio gånger bättre isoleringsförmåga har jämfört med befintliga ledningar har utvecklats vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.
Genom att tillsätta nanopartiklar av magnesiumoxid i plastmaterialet har de tre KTH-doktoranderna Love Pallon, Amir Pourrahimi och Dongming Liu skapat ett material med en så hög isoleringsförmåga att möjligheterna att transportera el från solenergi över stora avstånd har ökat betydligt.

Doktoranderna ingår i ett forskningsprojekt där man strävar efter att öka spänningen i kablar så att el ska kunna transporteras över långa avstånd med så liten energiförlust som möjligt, skriver Ny Teknik.

Tillsatsen av nanopartiklar av magnesiumoxid i plasten har gjort att isoleringsförmågan blivit tio gånger större. Doktoranderna har använt sig av extremt rena nanopartiklar. Genom att belägga partiklarna med en kiseloxid har dessa sedan fördelats jämnt, vilket fått den hydrofoba polyetenplasten att blanda sig med de hydrofila magnesiumoxidpartiklarna, rapporterar tidningen.

Forskarna hoppas nu kunna tillverka en prototypkabel med det nya materialet, för att verifiera resultatet. Tills dess att tillräcklig ekonomi finns för detta arbetar forskarna med att utvärdera andra typer av nanopartiklar för att se om det går att hitta en än bättre plastblandning. Vid sidan av forskare på KTH och Chalmers ingår Borealis, som äger patentet på resultatet, i projektet. Projektet inleddes 2012 och avslutas i slutet av 2016. /Ny Teknik

Foto: KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063