Taggad, chippad och märkt
För någon vecka sedan hörde Eric, en vän från min ungdom, av sig och jag laddade kaffebryggaren för ett härligt samtal. Han bor sedan några år tillbaka i Spanien varav de senaste i Barcelona. En vacker stad med ett intressant uteliv, vilket passar den gamle festprissen som handen i handsken.
Vi sitter och pratar om gamla tiders minnen och skrattar gott åt de otaliga gånger som han lyckats förlägga, tappa bort eller blivit snuvad på sina kreditkort ute i krogsvängen.
-Men den tiden är förbi nu, säger han och ler stort. Han pekar på sin högra hand och på den hud som sitter mellan tummen och pekfingret. Jag har opererat in glasampull med ett liten RFID-chip.
-Jag behöver inte längre ta med mig mitt kreditkort när jag går på krogen. När jag ska beställa en öl i en bar på hemmaplan viftar jag bara med handen mot en scanner i baren, så är det klart.
Betalkortet lämnar han numera ligga hemma i säkert förvar. Han nämner även en studentpub i Lund som anammat det nya personsäkra RFID-systemet och ytterligare några ställen i Australien.
Efter vårt samtal sitter jag förundrad kvar i soffan. Vad kan möjligen komma härnäst?
2014 fanns det 10 miljarder uppkopplade saker i världen. 2050 kommer det antalet att ha stigit till 100 miljarder. The internet of things - men ska även vi och vår kropp inkluderas i en form av “The internet of humans?
Är vi på väg mot en framtid där vi inte längre behöver släpa med oss vare sig pass, körkort, kreditkort eller bensinkort längre? Framtidens nyfödda kommer kanske att redan efter PKU-testet, rullas in till en märkcentral där hen chippas, taggas och troligtvis även förses med en GPS när de ändå är i farten.
Så livets stora fråga just nu är. Ska jag gå och inhandla en ny handväska, chippa mig och bege mig till den där puben i Lund, eller bara köra på som vanligt med kreditkortet i fickan. Svår fråga ;-)
I den här utgåvan har vi valt att lägga ner lite extra kraft på trenderna gällande medicinteknika device, förpackningar samt spanat in det senaste inom märkning och spårbarhet.
Malin Folkesson
Chefredaktör, Plastforum