23948sdkhjf

Första rotorbladet av polyuretan för Asien

Covestro har tillverkat ett första rotorblad för vindkraftverk, på hela 37,5 meter, i polyuretan för den asiatiska marknaden.
Det 37,5 meter långa rotorbladet, är avsedd för ett vindkraftverk med en effekt på 1,5 megawatt. Bladet har tillverkats med en speciell polyuretan-infusions-harts från Covestro samt glasfibermattor från den kinesiska glasfibertillverkaren Chongqing Polycomp International (CPIC).

Ett vakuumtryckinfusionssystem med kontinuerlig avgasning, har utvecklats av processtekniskspecialisten Hubers, och använts för att producera rotorbladet.

Kim Klausen, global chef för vindkraftsprogrammet vid Covestro, är mycket nöjd med denna nya milstolpe.

-Det är ytterligare ett bevis på de prestanda- och kostnadsfördelar som polyuretaner över epoxihartser har i vindkraft, säger Klausen.

Hartset har utvecklats i nära samarbete mellan Covestro Wind Competence Center i Danmark och Polymer Research Development Center (PRDC) av Covestro i Shanghai.

Covestro-forskaren Chenxi Zhang presenterade nyligen den nya utvecklingen vid China Summit Forum 2016. Där berättade han för världens vindkraftsexperter om fördelarna med polyuretansystemet och de framsteg företaget gjort genom att arbeta tillsammans med glasfiberleverantörer, processtekniska partners och rotorbladtillverkare.

I den senaste rapporten om den kinesiska regeringens framsteg, uppmanade premiärminister Keqiang Li om en större andel ren energi, ett drag som skulle uppmuntra ytterligare utbyggnad av vindkraftsystem i Kina. Bara i år beräknas Kina öka sin installerade vindkraftskapacitet med mer än 30 gigawatt. /Covestro

Rotorbladet är framställda av ett halvt skal med bärare (till vänster) och ett annat halvt skal (mitten; den mörka masthylsan är är klart synlig). Bilden till höger visar det färdiga rotorbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078